U suradnji s projektom „Zelena knjižnica" i udrugom Zelena akcija, Sveučilišna knjižnica  i udruga „Eko-Zadar" organiziraju događanje „Zelena knjižnica: Ekoaktivizam globalno i osobno" koje će se održati u utorak 30. listopada 2018. s početkom u 18 sati u prostorijama Sveučilišne knjižice Sveučilišta u Zadru, u Novom kampusu.

U prvom dijelu događanja bit će prikazani aktivistički dokumentarni filmovi „Seeds of Freedom" („Sjeme slobode") i „Monsanto, Americas Monster" („Monsanto, američko čudovište"), a potom slijedi razgovor na temu važnosti očuvanja tradicijskog sjemenja i GMO-a u Hrvatskoj. Razgovor će moderirati Željka Jurlina, suradnica na projektima i Zelenom telefonu u udruzi „Eko-Zadar".

Oba filma prikazana su na prošlogodišnjem E?! - Okolišnom film festivalu u organizaciji udruge Zelena akcija. Polusatni dokumentarac „Sjeme slobode" govori o važnosti sjemenja u tradiciji različitih svjetskih kultura, o borbi za pravo na očuvanje autohtonog sjemena i bioraznolikosti te o srazu između korporacija koje proizvode genetski modificirano sjeme i ljudi koji generacijama čuvaju sjemenje i obrađuju zemlju kako bi prehranili obitelj i lokalnu zajednicu. Film „Američko čudovište Monsanto" u 24 minute donosi istraživačku priču novinarke Abby Martin koja je istodobno povijesni pregled i aktualni rezime poslovanja ove korporacije.

Aktivnost se održava u sklopu projekta „Zelena transformacija - građanska participacija" kojeg financira Zadarska županija, UO za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade.