U povodu obilježavanja Svjetskog dana oživljavanja Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije održat će u utorak od 13 do 15 sati prezentaciju oživljavanja na Narodnom trgu.

Europsko vijeće za reanimatologiju (ERC-European Resuscitation Council) od 2013. godine obilježava 16. listopada kao „Europski dan oživljavanja srca", a 2015. godine Svjetska zdravstvena organizacija podržala je kampanju „Djeca spašavaju živote". Ove godine je inicijativa Europskog kao i srodnih stručnih društava iz cijelog svijeta prerasla u globalnu akciju „Svjetski dan oživljavanja" koju ćemo tradicionalno obilježiti u organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Puli.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani su kod 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem mogućnost za preživljavanje i potpun neurološki oporavak žrtve srčanoga zastoja povećava se za 2 do 4 puta.

Djelatnici Zavoda podučit će građane kako u tri jednostavna koraka mogu spasiti ljudski život, uz stručnu podršku instruktora Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora.