U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u utorak 9. listopada završio je 19. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (19. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deploymentTrainingCourse). 

Ovo je ujedno i zadnji ciklus obuke proveden u ovom obliku, a u 2019. godini nastavit će se kroz obuku posada na simulatoru u Češkoj Republici.

Uz letačke posade iz Hrvatske, Češke i Mađarske na obuci zrakoplovnih sastavnica sudjelovala je i Republika Slovačka koja je bila je zastupljena sa zrakoplovnim tehničarima koji su usvajali sadržaje iz područja održavanja helikopterske tehnike.

I ovaj je tečaj bio organiziran u dva dijela. Prvi dio tečaja održan je u Ostravi u Češkoj Republici gdje su posade završile obuku na simulatoru helikoptera Mi-171, a letačka obuka u Zemuniku provedena je na hrvatskom helikopteru Mi-8 MTV i češkom helikopteru Mi-24/35. U sklopu uvježbavanja češki i mađarski bočni strijelci (HelicopterDoorGunners) izveli su iz helikoptera Mi-8 MTV bojno gađanje iz zraka na zemaljske ciljeve na vojnom poligonu „Crvena Zemlja" kod Knina.

Tečaj je posjetilo mađarsko vojno izaslanstvo koje je predvodio zamjenik zapovjednika 86. zrakoplovne baze Szolnok brigadir Tamas Bali koji je načelniku stožera HRZ brigadiru Michaelu Križanecu, načelniku stožera 93. zrakoplovne baze pukovniku Borisu Paniću te voditeljima obučnih ciklusa pukovniku Tomislavu Pušniku i bojniku Eduardu Perkoviću uručio posebna priznanja i zahvalu za doprinos u radu ovog tečaja. „Došli smo u Hrvatsku kako bi uputili iskrenu zahvalu HRZ-u za doprinos u razvijanju programa ove obuke, njegove transformacije kroz proteklih sedam godina kao i doprinosu u obuci mađarskih obrambenih snaga u pripremi za međunarodne misije", istaknuo je brigadir Bali.

Pukovnik Panić kazao je kako su kroz provedbu međunarodne obuke hrvatskih, čeških i mađarskih timova razvijali ne samo odnose partnerstva i savezništva nego i prijateljstva. „Iako tečaj nastavlja sa svojim radom u Češkoj Republici u prilagođenom obliku siguran sam kako baza u Zemuniku otvara puno prostora za produbljivanje suradnje o čemu svjedoči i primjer potpisivanja Sporazuma o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (MultinationalSpecialAviation Program - MSAP) u 93. zrakoplovnoj bazi koji su 4. listopada 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu potpisali ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije", poručio je pukovnik Panić.

Na kraju obuke svim polaznicima certifikate o završenom osposobljavanju uručio je zapovjednik tečaja bojnik Eduard Perković koji je istaknuo kako se ovaj projekt u svim segmentima pokazao kao izvrstan primjer dobro osmišljenog i nadasve korisnog osposobljavanja letačkih posada za međunarodnu misiju u Afganistanu, a kao posebnu vrijednost istaknuo je kako su predavači izravni sudionici misija te su njihova iskustva više nego dragocjena.

Međunarodni tečaj osposobljavanja multinacionalnih helikopterskih posada pokrenut je 2012. sa zadaćom pripreme timova koji su obučavali pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva u operaciji potpore ISAF, a nastavljen je kroz pružanje savjetničke uloge zemalja sudionica ovog projekta kroz aktualnu misiju u Afganistanu Odlučna potpora (ResoluteSupport).
Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR) te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "SmartDefense", odnosno "Pametne obrane".