U mjestu Torres Novas u Portugalu od 27. rujna do 1. listopada otvoren je transnacionalni projekt Ruralni okusi, u kojem uz partnere iz Finske, Cipra, Estonije, Portugala i Španjolske sudjeluje biogradski LAG Bura. Projekt ima za cilj promicanje i umrežavanje lokalnih proizvođača, razmjenu znanja i širenje tržišnih potencijala.

Naše područje u Portugalu su predstavljali OPG Klečina, Nacionalni park Paklenica i Zavičajni Dom Janko Mitrović. Zvijezdana Klečina prezentirala je svoje proizvode od mariniranih šampinjona u maslinovom ulju, octu i začinima. OPG Klečina uz šampinjone proizvodi i bukovače te marinirane proizvode od bukovača.

U kategoriji ruralni turizam ravnateljica NP Paklenica Natalija Andačić prezentirala je projekte nacionalnog parka, raznolikost i ljepotu velebitskog kraja, te atraktivne oblike aktivnog turizma i iskustava koje nudi posjet Nacionalnom parku.

U kategoriji ruralni ambasador udruga Ivica Mitrović je, predstavljajući Zavičajni Dom „Janko Mitrović", koji se bavi očuvanjem tradicije i valorizacijom bukovačkog kraja, izazvao veliki interes i pozitivne reakcije domaćina prezentacijom pripreme prisnaca pod pekom na glavnom trgu.

Tim LAG-a je prezentirao paletu proizvoda i turističkih destinacija podvelebitskog kraja. Veliku pozornost izazvali su prepoznatljivi suhomesnati proizvodi, aromatična ulja, pjenušac od meda i medovina, maslinovo ulje, sirevi i vino. Zaključak je da su proizvodi našeg sela itekako konkurentni i zanimljivi europskom tržištu.

LAG je s projektnim partnerima sudjelovao na sajmu „Feira de Frutos Secos", te seminaru na temu Ruralni proizvodi i lokalni turizam. Mogućnost međunarodne promidžbe turističkih potencijala ostvarile su i dvije turističke zajednice.

Zadrani su imali priliku upoznati atraktivne proizvode naših projektnih partnera. Cipar se predstavio slasticama i slatkim vinom; Estonija s umacima, Portugal sa suhim voćem, Chorizo salamom, džemom od rajčica, Španjolska s inovativnim načinom plasmana voća kao brze hrane iz automata. Posebnu pozornost izazvala je i Finska s inspirativnim proizvodima od vune i „adventure" parkom Seikkailupuisto Huikee. Upoznali su primjere dobre prakse nama jako sličnog područja LAG-a ADIRN, poput „We Plant" farme koja se bavi organskom proizvodnjom bobičastog voća te finalnih proizvoda (džemovi, začini, čajevi).

U svibnju 2019. LAG „Bura" će ugostiti projektne partnere i organizirati agro-sajam, a u kolovozu će naši predstavnici u tri kategorije imati prilike predstaviti svoje proizvode u Estoniji u sklopu „Hiiumaa Cafe Days" sajma.

- Cilj projekta Ruralni Okusi je poticanje na sustav kvalitete, međunarodna promocija svih aktivnosti na području LAG-a, stvaranje prepoznatljivih proizvoda koji će se ravnopravno natjecati na međunarodnom tržištu. Na ovaj se način otvara put ka međunarodnom tržištu kao i mogućnost suradnje zainteresiranih dionika ovoga projekta, ističe voditeljica projekta Ana Škara. Krajnji cilj ovoga projekta je umrežiti što više lokalnih proizvođača iz svih partnerskih zemalja, predstaviti turističke potencijale, istaknuti kulturne i tradicijske vrednote. Posebna će se pozornost usmjeriti na širenje poslovne suradnje na budućim zajedničkim projektima koji bi objedinili suradnju „malih" dionika.

Partneri na projektu su Paphos District Development Agency "Aphrodite", Development Agency of Lemesos LTD iz Cipra, LAG Karhuseutu iz Finske, Comarca de La Cara iz Španjolske, LAG Hiiumaa iz Estonije i LAG ADIRN iz Portugala.