Danas, 28. rujna, obilježava se Međunarodni dan prava na pristup informacijama. Zadarska županija tim je povodom na svojim stranicama objavila kako je ona jedna od jedinica regionalne samouprave koja je primjer dobrog informiranja građana o pitanjima od javnog interesa.

- Proaktivno objavljivanje informacija smanjuje korupciju i povećava povjerenje građana u institucije, a tijela javne vlasti dužna su biti primjer dobrog, poštenog i učinkovitog djelovanja. Nedovoljna informiranost građana dovodi u sumnju postupke, djelovanje i odluke koje tijela javne vlasti donose. O dostupnosti podataka govori i činjenica da se od početka godine na Zakon o pravu na pristup informacijama pozvalo tek 10 stranaka i da su svi predmeti riješeni u roku.

Prema istraživanju Instituta za javne financije o otvorenosti proračuna županija, gradova i općina, Zadarska županija je također i među najtransparentnijim hrvatskim županijama. Zadarska županija na svojim mrežnim stranicama objavljuje najveći broj dokumenata, odnosno svih pet promatranih dokumenata koji obuhvaćaju: prijedlog proračuna, izglasani proračun, polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju te proračunski vodič za građane (pojednostavljeni oblik proračunskog dokumenta namijenjen građanima).