Učenici OŠ Zadarski otoci u srijedu 12. rujna će prigodnim programom oživjeti taj zaboravljeni događaj prije 266 godina i zaboravljenu zadarsku tradiciju.

Istraživanjem učenika i učiteljica došlo se do zaboravljene priče o Gospi od Zdravlja kad je Gospa, prema predaji, spasila Zadar od požara u 18. stoljeću.

Glavni program odvijat će se u srijedu, 12. rujna 2018. godine od 9,30 do 10,30 na Narodnom trgu, a na Trgu pet bunara , oko crkve sv. Šime i sv. Mihovila dijelit će se fritule i prigodni materijali.

Učenice u narodnim nošnjama kao nekada će gradom dijeliti fritule (zbog njih su Zadrani ovaj blagdan nekada zvali i Gospa Frituleta), a dječaci i ostale djevojčice u mornarskim majicama dijelit će prigodne materijale. Fritule i prigodni materijali dijelit će se na Trgu pet bunara, crkve sv. Mihovila zatim kod crkve sv. Šime i Narodnom trgu na kojem će se izvesti prigodni program pjevanjem marijanskih pjesama.

Dječja procesija kreće u 10,15 od Narodnog trga do crkve Gospe od Zdravlja, pjevajući pjesme Gospi. Učenici u procesiji nose kopiju čudotvorne Gospine slike koju je 1447.g. naslikao slavni slikar Blaž Jurjev (Trogiranin), potpisavši se kao Zadranin. Također se nosi slika natpisa teksta i cvijeće u znak zahvalnosti.

U crkvi Gospe od Zdravlja učenici će u 10,30 ponoviti program, a župnik zadarske katedrale don Josip Radoica Pinčić govorit će o povijesti crkve i čudotvorne slike Gospe od Zdravlja. Mons. don Pave Kero govorit će o postavljenoj novoj kamenoj ploči na glagoljici zahvalnih Zadrana.

Na kraju programa će župnik župe sv. Stošije don Josip Radoica Pinčić u crkvi Gospe od Zdravlja zazvati Božji blagoslov na sve nazočne.