Grad Zadar uložit će žalbu na presudu Visokog upravnog suda kojom je poništena jedna od prvih odluka koju je potpisao Branko Dukić kao gradonačelnik Zadra. Najavila je to dogradonačelnica Jagoda Surać nakon oštre kritike SDP-ove vijećnice Irene Dragić koja je tu odluku ocijenila kao otimanje zemljišta u dugogodišnjem vlasništvu građana. 

- Gradska uprava trebala bi biti javni servis građana koji štiti njihove interese. Jedna od Vaših prvih odluka, pod izlikom Zakona o nerazvrstanim cestama, bila je otimanje zemljišta koje je bilo desetljećima u vlasništvu građana. U vijećničkom pitanju tada sam Vam rekla da su građani ogorčeni i da mnogi nisu imali pojma da im se Grad uknjižio te da će pokrenuti tužbe jer dijelovi tog zemljišta nemaju veze s nerazvrstanim cestama. S kojim ste pravom donijeli tu odluku, koje je moralo donijeti Gradsko vijeće, i što ćete napraviti kako biste obeštetili građane kojima ste protuzakonito preko noći pokrali imovinu?, pitala je Dragić gradonačelnika.

No odgovorila joj je Surać koja je kao pravnica pozvala Dragić da detaljno pročita obrazloženje presude. 

- Ova odluka ne znači da bi takav upis bio nezakonit, već samo da ga je donijelo nenadležno tijelo, odnosno gradonačelnik umjesto Gradskog vijeća, objasnila je Surać.   

Radi se o nekretninama u ulicama Antuna Reljkovića, Poličničkom putu, Gospe Maslinske, Putu Gaja, Putu Gumlina i Putu Guvna.

- Što ste mu podmetnuli taj dokument, tek je bio zasjeo na mjesto gradonačelnika. Vidjet ćemo što će biti s tim na kraju no ja odgovorno tvrdim da ste se uknjižili na nešto što nema veze s nerazvrstanim cestama i to će ljudi, nažalost, morati dokazivati na sudovima i za to masno plaćati odvjetnike, upozorila je Dragić. 

Surać je replicirala informacijom da je katastar inzistirao da se donose takva odluka jedinice lokalne samouprave objašnjavajući kako je nesređeno stanje kod nerazvrstanih cesta velik problem u cijeloj Hrvatskoj. U raspravu se ubacio i predsjednik GV-a Zvonimir Vrančić prisjećajući se kako su se u vrijeme donošenja Zakona o cestama pitali je li isti u skladu s Ustavom. Sad je takav kakav je, potvrdio ga je Sabor, zaključio je Vrančić.