ZADAR- Nakon jučerašnjih darova koje je Gradu Zadru donio ministar državne imovine Goran Marić, danas je dolaskom ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara aktiviran projekt POS-a u Zadru.

I to na Smiljevcu, gdje su u gradskoj upravi otkrili da imaju parcelu koju mogu dati u zalog za gradnju stambene zgrade u kojoj bi se prodavali jeftiniji stanovi. Prema izmjenama modela POS-a stanovi se mogu davati u najam deficitarnim kadrovima. Gradnja zgrade po modelu poticajne stanogradnje počela je baš na Smiljevcu gdje je kvadrat u zgradi za koju je nagrađen zadarski arhitekt Igor Pedišić bio 600 i nešto eura. - Danas bi, odnosno sutra, cijena mogla biti dvostruko veća, ali daleko niža od tržišne. Ovisi s koliko će Grad Zadar sudjelovati u komunalnom opremanju, ukazao je HNS-ov ministar Štromar.

Parcela, uz koju su se po jakom suncu danas fotografirali ministar kojem je prvi put u Zadru domaćin bio gradonačelnik Branko Dukić, puno je atraktivnija i dostupna postojećoj komunalnoj infrastrukturi. Na njoj bi se prema najavi Štromara počelo graditi krajem iduće godine zgrada od 106 stanova. Interes za POS-ove stanove iskazale su 203 zadarske obitelji i samci. Konačna lista objavljena je početkom 2016. godine za POS-ovu zgradu koja je bila predviđena na Crvenim kućama.  Odjel za graditeljstvo je otkrio kako Grad Zadar ima parcelu na Smiljevcu kao i urbanistički plan uređenja.

U duhu demografske politike, ministar Štromar je zaključio kako je to prilika za mlade obitelji da dođu do jeftinijeg kvadrata u gradu u kojem je turizam podigao cijene kvadrata za 50 posto. Pohvalio je i gradonačelnika Zadra s četvero djece te govorio o zlatnoj medalji koju će sa SP-a donijeti četvero nogometaša iz Zadra.

Gradonačelnik Dukić najavio je na jesen početak preprojektiranja zgrade POS-a na novoj lokaciji. Ona će omogućiti što jeftiniji boravak mladih u našem Gradu, ustvrdio je Dukić.

Zemljištu  na Smiljevcu u gradskom je vlasništvu.  Površina od  5417 m2  nalazi se u obuhvatu Provedbenog urbanističkog plana stambene zone Smiljevac. Navedenim planom definirane su dvije građevne čestice za gradnju stambeno poslovne zgrade, informirao je goste gradonačelnik Branko Dukić.