Blagdan sv. Benedikta, utemeljitelja Benediktinskog reda i zaštitnika Europe, svečano se slavi u srijedu 11. srpnja kod zadarskih benediktinki koje su najstarija redovnička zajednica u Hrvatskoj i druga najstarija ženska benediktinska zajednica u svijetu.

Misno slavlje u 8,30 sati u benediktinskoj crkvi sv. Marije u Zadru predvodi dr. don Elvis Ražov, pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Svečano misno slavlje u 19,00 sati u toj crkvi predvodi don Luka Šustić, mladomisnik iz katedrale sv. Stošije, koji je prvo svećeničko zvanje iz katedralne župe sv. Stošije nakon šezdeset godina.

 Inače, don Luka Šustić svoju mladu misu će proslaviti u nedjelju 8. srpnja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11,00 sati. Na misi će propovijedati don Tomislav Sikirić, župnik župe Kraljice Mira na Stanovima u Zadru i dekan dekanata Zadar Istok.

Blagdan sv. Benedikta svečano će proslaviti i jedina muška benediktinska zajednica u Hrvatskoj. To je Benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu, na otoku Pašmanu.

 Blagdansko misno slavlje sv. Benedikta s početkom u 10,30 sati u samostanskoj crkvi na Ćokovcu ujedno je i mlada misa koju će proslaviti i predvoditi ovogodišnji benediktinski mladomisnik, monah o. Leopold Ninoslav Jagešić, OSB. Propovijedat će fra Goran Malenica iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.