Udruga Volim Vlašići, 22. srpnja u Vlašićima na otoku Pagu organizira 3. Sajam otočnih proizvoda "Od Luna do Fortice" s početkom u 20.30 sati.

Treću godinu za redom u Vlašićima, manifestacija koja će na jednom mjestu okupiti lokalne proizvođače, OPG-ove, tvrtke, obrte, udruge i zadruge s otoka Paga kako bi posjetiteljima prezentirali otočne proizvode, gastro ponudu, način života, te bogatu kulturno-povijesnu i
tradicijsku baštinu (stare alate, zanate, običaje..).

Na Sajmu će se predstaviti otočni proizvodi; od hrane i pića (sir, vino, slastice, maslinovo ulje, med, rakija, sol, prirodna kozmetika..) do rukotvorina: paške čipke, suvenira i fotografija te će se reinterpretirati autohtona jela karakteristična upravo za mjesta iz kojeg izlagači dolaze.

U zabavnom dijelu nastupaju otočni KUD-ovi i Klapa SOL. Ove godine projekt su podržali Zadarska županija-UO za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj te Udruga Poslovni Klaster HOP (Hrvatski Otočni Proizvod) te nam je u planu i zajednički sastanak s predstavnicima jedinica lokalne uprave (Novalja, Pag, Kolan i Povljana) i otočnih proizvođača kako bi ih upoznali sa mogućnostima učlanjenja u Klaster, dobivanja oznaka "HOP" i "Kvaliteta zadarskoga kraja" te ih aktivnije uključili u razvoj otočne proizvodnje i jačanje konkurentnosti proizvoda na tržištu, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge.

Vlašići su maleno mjesto s oko 250 stanovnika, smješteno u zaštićenoj uvali na jugu otoka Paga. Nedaleko Vlašića, u susjednoj uvali prema zapadu, smjestila se još manja Smokvica, s tek nešto više od 50 stanovnika. Vlašići su jedna od nekoliko zelenih oaza u paškom
kamenjaru, te nije iznenađenje da je poljoprivreda nekada bila glavna djelatnost ovdašnjih stanovnika, točnije ovčarstvo i vinogradarstvo. Time se stanovnici, uz ribarstvo, bave i danas, no najznačajnije mjesto danas zauzima turizam, dok ostale djelatnosti skladno nadopunjuju turističku ponudu Vlašića.

- Nima do otoka Paga, vidimo se u Vlašićima, 22. srpnja 2018. s početkom u 20.30 sati. Garantiramo vam dobru zabavu uz paške specijalitete!, poručuju iz Udruge.