ZADAR- Više od tri tjedna koliko smo čekali očitovanja gradonačelnika Branka Dukića na poskupljenje usluge Čistoće za koje je on potpisao cjenik, dobili smo priopćenje iz gradske uprave. Stiglo je pred kraj radnog dana u petak, nakon što smo objavili kako se zadarski gradonačlenik štiti od odgovornosti, na "email" smo dobili odgovor Gradonačenika, kojeg je, naravno, napisao netko drugi.

Došlo je do usklađenja cijena koje podrazumijeva da je nekima cijena niža, a nekima viša nego je bila ranija, ali cilj modela je bio uvesti pravednu raspodjelu koja se temelji na broju članova kućanstva i količini proizvedenog otpada, a ne na tome radi li se o korisnicima koji žive u stanu ili kući. Dosad su stanovnici koji žive u kućama bili negativno diskriminirani.
Donošenjem Zakona o održivom gospodarenju otpadom (Narodne novine, broj 94/13, 73/17) i Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom (Narodne novine, broj 50/17), na snagu su stupile brojne promjene i obveze koje se odnose na način pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, obveze jedinica lokalne samouprave, davatelja javne usluge i korisnike javne usluge.
Odlukom o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada utvrđeni su kriteriji kojima su usklađene cijene usluge po zadanim parametrima. Konkretno, to znači da su usklađene cijene korisnicima koji žive u obiteljskim kućama s onima koji žive u stambenim zgradama. Naime, prvoj skupini korisnika cijena usluga se obračunavala prema spremniku, dok se u stambenim jedinicama obračunavala po broju članova domaćinstva.
Kategorije naplate, kako je to razvidno iz cjenika objavljenog na internetskoj stranici Čistoće, uređene su tako da prva (najmanji spremnik) podrazumijeva 1-2 člana kućanstva. Druga podrazumijeva od dva do četiri člana, treća od tri do devet, a četvrta od četiri do deset.
S ovim usklađenjem cijena prihodi Čistoće nisu povećani, dakle, ostali su isti.