Nezadovoljni predloženim izmjenama prostornoga plana Posedarja, stotinjak mještana i vikendaša održalo je prosvjedno okupljanje u Vinjercu. Smatraju da javna rasprava nije provedena transparentno, te da predloženi plan nepovratno mijenja vizuru mjesta i uništava zaštićeni pomorski pojas.

Pitoreskni Vinjerac, mjesto ribara i pomoraca u Velebitskom kanalu, uskoro bi mogao zauvijek izgubiti svoju prepoznatljivu vizuru. Ova lučica je ustvari prikazana kao nasuta lučica. Znači stotinu metara od obale je prikazano kao da postoji uređena obala, kaže Ivana Žunić Vrbanek. Prosvjednici također tvrde - posljedice će biti nasipavanje mora, gradnja širokih prometnica, apartmanizacija i slično. Turisti u Vinjerac dolaze zbog očuvane prirode, a Općina Posedarje ovim prostornim planom nudi upravo suprotno - gomilu automobila, brodova, masovni turizam, hladne i bezlične hotele, aprtmane i ugostiteljske objekte, zagađenje, buku, uništenje tisućljetnih stijena, uvalica i škrapa, dodaje Anita Žunić.

Toga se pribojava i poznati zadarski povjesničar umjetnosti - prof. dr. Pavuša Vežić te poziva na reakciju i Ministarstvo kulture.-  Jedno od takvih mjesta je čak i obuhvaćeno registracijom o spomenicima kulture, jer je Vinjerac kao spomenik kulture zaštićen, registritan je. To je tako jedno na ljepotu ovoga mjesta i njegovog krajolika, to je nešto što mislim da se nikako ne bi smjelo dogoditi, kazao je prof. Vežić.

Mještani ogorčeni - kažu javna rasprava nije bila transparentna i postavljaju pitanje - kome je u interesu devastacija zaštićenog krajobraza. Postoje interesne skupine. Kako možemo dati tu apartmanizaciju, a nemamo kanalizaciju. Sad u ljeti mi nećemo imati vode. Gradi se pojedincima, koji ovo planiraju već jako jako dugo, kažu prosvjednici. Dodaju kako svi znaju o kojim je interesnim skupinama riječ, ali o imenima javno ne žele govoriti.

Upravo zbog prirodnih ljepota i skrivenih uvala turisti biraju Vinjerac. Zbog prirode dolazimo već osam godina. Izgrade li tu aparatmanske zgrade neće više biti tako lijepo, kaže njemački turist dok se spušta u jednu od netaknutih uvala istočno od mjesta. Tamo bi navodno trebala niknuti marina sa stoinu vezova.

Iz Općine Posedarje poručjuju - sve je provedeno u skladu sa zakonom i procedurom, te očekuju usvajanje plana.