ZADAR- Najveći je uspjeh što nema niti jednog turista, zaključio je jedan od organizatora na sinoćnjoj završnici KvartArta na kojem je bila samo domaće ekipa.
Na KvartArtu zadarska djeca upoznavali su skriveni dio rodnog grada i slobodno se igrali uz gotovo bezbrižne roditelje koji su sretali prijatelje koje davno nisu vidjeli. A oni koji su „osvojili" taj dio Grada, godinama zabranjen i nedostupan, dobili su prostor da pokažu svoju kreativnost, umjetnost i da se dobro zabave uz odlične glazbene događaje ali i društvene igre i radionice...

I to je najveća vrijednost festivala urbane kulture začetog u Odjelu za EU fondove, što ne zvuči nimalo domaće, ali u njemu rade mladi i pametni ljudi kojima su osmislili KvartArta.
Ekipi iz gradske uprave pridružili su se i mladi arhitekti, udruge, Koncertni ured, najveći zadarski scenograf Neven Stojaković i neizostavni Mladen Masar, kreativac iz Gradske knjižnice.

Sinoć je Dnevni boravak s košarkaškim igralištem u što je pretvoreno parkiralište bio pun uz osjećaj nostalgije što se zatvara oaza KvartArta.
Osobito onima koji su tek sinoć otkrili da postoji jedno takvo mjesto.

I kako svako druženje najbolje ide uz hranu i piće, te malo natjecateljskog žara održana je roštiljada. Sudjelovala je i ekipa Grada Zadra, gradonačelnik Branko Dukić koji je na licu mjesta pokazao da mu vještina roštiljanja nije strana. Žiri s Renatom Kraljevim i Hrvojem Anićem nije bio nimalo pristran koliko god je bilo pokušaja podmićivanja. Oni su odlučili kako su na roštilju bile najbolje Zadrankama iz Art marketa. Umjetnica Silvijana Dražević je potvrdila svoja kuharska umijeća.

Slavio je i autor jednog novog prostora KvartArta. Zeleniše je osmislio arhitekt Manolo Jure Birkić.  Splićanin s tri diplome jučer je ekipu u čast svog 37. rođendana počastio velikom tortom ali i projektnom idejom o ljetnom kinu na Bilom brigu koji je bio tema još jedne Gradionice.
Umjetnost, kultura, zabava i druženje nisu jedini postulati KvartArta. Urbani festival ima i misiju - izboriti pravo na Grad. U dijelu koji se smatra Gradom, povijesnoj jezgri Zadra, građani na žalost, sve više postaju domorodci pred najezdom turista kojima se sve više podređuje svakodnevni život Zadrana.