ZADAR - Iz Mjesnog odbora Petrčani uputili su službeni poziv za sastanak povodom projekta gradnje luke punog iznenađenja na koji se i dalje ne odazivaju iz Grada Zadra iz kojeg je potaknuto uređenje priobalnog dijela tog mjesta. 

Poziv je upućen gradonačelniku Branku Dukiću, pročelniku Darku Kasapu, predsjedniku Gradskog vijeća Zvonimiru Vrančiću, ravnatelju ŽLU Davoru Škiboli, županijskom pročelniku Krešimiru Laštri, izvođačima i projektantima, nadzoru pa čak i autoru idejnog rješenje, arhitektu Bogdanu Marovu. On je, naime, obavijestio javnost kako u njegovom rješenju, na osnovu kojeg je dobivena lokacijska dozvola, nije bilo zida uz produženi mul.   

Upravo taj zid je izazvao sporenje i nezadovoljstvo mještana Petrčana koji po svemu sudeći nisu upoznati s projektom, a niti su ih investitori (službeno je to Županijska lučka uprava) obavijestili o tome kako će to izgledati, postavljajući pano s 3D projekcijom kao što je to bilo u uvali Jazine, gdje je bio isti projektant D&Z.

Zato građani iz Petrčana šalju medijima priopćenje, moleći za pomoć:   

- Upoznali bi Vas s pričom o neobičnoj građevinskoj intervenciji na pomorskom dobru u središtu mjesta Petrčani u Zadarskoj županiji koja je rezultirala konstrukcijom parapetnog zida od 4 metra nadmorske visine.

Neočekivani razmjeri gradnje i intervencije na pomorskom dobru su izazvali burne reakcije, kako kod mještana i redovnih posjetitelja Petrčana, tako i kod slučajnih prolaznika i turista u mjestu. Jedno od uobičajenih pitanja je koliko često tsunami pogađa Petrčane.

Nakon neuspješnih pokušaja konstruktivnih razgovora sa investitorom (Županijska lučka uprava Zadar, ravnatelj g. Davor Škibola), mještani su se obratili na različite adrese. 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je provelo nadzor, te su istakli da jedino investitor, Županijska lučka uprava Zadar može zastati s izvođenjem radova, promijeniti projekt sukladno zahtjevima mještana, odnosno može naručiti reviziju maritimne studije ili izradu nove, radi ponovnog utvrđivanja potrebne visine parapetnog zida.

Kako Županijska lučka uprava i njen ravnatelj ne pokazuju interes za primjedbe javnosti, bojimo se da će Petrčane neslavno završiti u rubrikama Vjerovali ili ne, ili kao školski primjer promašene investicije. Cijela ova priča je financirana iz državnog i gradskog proračuna, pa ispada da smo svi mi investirali u visoki zid na morskoj obali poznatoj po zalasku sunca.

Pokrenuta je peticija u samom mjestu (140 potpisnika) i online peticija na Change.org platformi (više od 800 potpisa). Mještani Petrčana redovno pišu nadležnim gradskim, županijskim i državnim tijelima. Bojim se da trenutno imamo povratne informacije samo od Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, dok zadarski župan i gradonačelnik ignoriraju brojne upite građana, kao i gradske i županijske nadležne službe, navodi se u potpisanom priopćenju.

Prošlog tjedna je gradonačelnik Dukić ipak odgovorio na novinarsko pitanje o Petrčanima. Nakon hvalospjeva tom mjestu koje, kako je rekao Dukić imaju svoj duh i u koje je on kao mlad s društvom išao na kupanje, zadarski gradonačelnik je ovo izjavio:

- U Petrčane se puno ulaže za poboljšanje kvalitete života - 20 milijuna kuna u rivu, kanalizaciju, poboljšanje prometa... Želimo napraviti nešto lijepo za Petrčane. Projekt se 10 godina čekao. Pričekajmo da se to napravi pa ćemo vidjeti sviđa li nam se ili ne. Ako bude trebalo smanjivati, smanjit ćemo visinu. Projekt koji sam vidio na skici je dobar - dobit će se prostor na kojem se može i zapjevati. Najveći problem je visina zida jer neki ne mogu vidjeti zalazak sunca ili pogled na more. To nije razlog da se potroši nekoliko milijuna kuna i zaustavi projekt, elaborirao je gradonačelnik Dukić u eteru Radio Zadra kada se već nije odazvao pozivu na sastanka iz MO Petrčane. 

Kako se Petrčane preobražava u „bijelog labuda" dokumentirali smo fotogalerijom: