Nepropisno parkirana vozila, nedostatak parkinga, neuređeni i neasfaltirani prolazi, dvorišta bez klupa, slomljeni i stari stolovi za stolni tenis i koševi za košarku, premalo kontejnera za smeće, nikako riješen izlaz iz kvarta na Splitsku ulicu koja je sada preopterećena pa 10.000 ljudi muku muči ujutro pri uključivanju u promet, neuređeni i zapušteni poslovni prostori, nedovršena garaža u Šibenskoj, štakori, miševi i zmije... To su najveći problemi žitelja Biloga briga, ako je suditi po rezultatima ankete čije je rezultate sinoć udruga Eko-Zadar, u suradnji s Mjesnom odborom Bili Brig i Društvom arhitekata Zadra, predstavila na javnoj tribini u prostorijama OŠ Zadarski otoci.

Tribini je nazočilo pedesetak Bilobrižana, koji su mogli napokon čuti sustavnu analizu problema koji ih tište godinama. Rezultate ankete komentirali su član MO Bili Brig Ivan Knežević, predsjednica Društva arhitekata Zadra Nives Kozulić, potpredsjednik Društva arhitekata Zadra Petar Kozina, pročelnik UO za EU fondove Šime Erlić te voditeljica projekta iz udruge Eko-Zadar Nives Rogoznica.

Najvećim nedostatkom stanovanja na Bilom Brigu najviše anketiranih, njih 59, smatra nedostatak parkirališnih mjesta. Manjak /nedovoljno održavanje zelenih površina zaokružilo je 49 sudionika, devastirane/zapuštene poslovne prostore 38, loše stanje prometnica i problematičan izlazak na zaobilaznicu 26, nedostatak uređenog dječjeg igrališta 15, itd.

Ipak, Bili brig ipak ima i svojih dobrih strana, pokazala je anketa. To je "kvart po mjeri u kojem su dostupni svi sadržaji potrebni za svakodnevni život. Također, blizu je većini ostalih atrakcija i sadržaja u Zadru. Može se reći da je mali gradić gdje se svi međusobno poznaju", navodi jedan ispitanik. "Urbanistički dobro osmišljeno naselje. Ima sve preduvjete za kvalitetan život. Vizure i potrebe nastale 80-ih potrebno je staviti u funkciju života u 21. stoljeću. Bili Brig je nepotrebno podcijenjeno naselje. Ima potencijala", smatraju neki.

Najvećom prednošću 96 ispitanika navodi dostupnost javnih sadržaja (ŠC Višnjik, trgovački centri, trgovina, škola, vrtić, banke, ljekarne...), a 31 stanovnik zadovoljan je mirnoćom kvarta i izostankom gužvi.

- Kvaliteta življenja može se podići već malim intervencijama, i tako pristupamo ovom prostoru, istaknula je Nives Kozulić, dok je pročelnik Erlić najavio nastavak projekta KvartArt u ovom kvartu, nakon što je prošle godine postigao veliki uspjeh u bivšoj vojarni Stjepana Radića.

Projekt "Bolji Brig - Projektiraj svoj kvart!" je financiran temeljem Javnog poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2018. godinu na poziciji Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade. Prezentacija je izrađena u sklopu projekta „Zelena transformacija - građanska participacija".