Incident u Sukošanu -"Krkani" urlali na zaposlenike DHMZ-a, zbog opasnog neznanja Jadran možda ne dobije prvi meteorološki radar, vijest je koju je jutros objavio portal Dalmacija Danas, a ubrzo su je prenijeli nacionalni portali. 

Opis je to jučerašnje edukacije u osnovnoj školi u Debeljaku, u sklopu koje se predstavljao projekt postavljanja meteo radara u tom naselju u sastavu Općine Sukošan, a kojoj su nazočili Nataša Strelec, bivša ravnateljica Zavoda i voditeljica projekta METMONIC, te Zvonko Komerički iz tehničke službe DHMZ-a. 

Uz 30-ak mještana u publici je bio i član Crometeo tima Ivan Toman, inače autor projekta i meteo aplikacije MeteoAdriatic. Toman je nakon sastanka za Dalmaciju Danas ispričao kako je susret bio na rubu fizičkog obračuna. 

- Sve je počeo prezentacijom projekta od strane Nataše Strelec. Govorila je koje su koristi postavljanja radara, gdje će se postaviti. Upadi su počeli i prije kraja njene prezentacije, ali nekako je uspjela privesti prezentaciju do kraja. Onda je bilo zamišljeno da ljudi DHMZ-u postavljaju pitanja. Moram kazati da je većina prisutnih bila starijeg godišta. Prije bih rekao da su to bili verbalni napadi, a nikako pitanja. Uslijed uzavrele atmosfere, reagirao je načelnik prekinuvši skup i najavivši da će se Sukošanci po ovom pitanju vjerojatno izjasniti na lokalnom referendumu, naveo je Toman. 

Tragom ove vijesti o vrijeđanju istaknutih hrvatskih stručnjaka kontaktirali smo načelnika Općine Antu Martinca te Policijsku upravu zadarsku koja pak nema informacija o ovom slučaju. Umjesto potvrde incidenta, od Martinca smo dobili drugačije viđenje situacije. 

- Zaista sam neugodno iznenađen načinom na koji se konstruira ovaj događaj. Stvara se ružna slika o mještanima Sukošana i Debeljaka kao krkanima, a među prisutnima je bilo umirovljenika, dragovoljaca Domovinskog rata, studenata, obrazovanih... Susret je prošao u normalnom tonu. Bilo je tu prepirke, ali u smislu konstruktivne rasprave, a ne verbalnog sukoba. Nikakvog incidenta nije bilo. Istina je da sam prekinuo skup, ali samo zato što je već prošlo sat vremena nakon kojih koncentracija slušatelja pada, a među pitanjima više nije bilo reda postavljanja. Svakako smo nakon prospavane noći svi pametniji. Zaista imamo problema s prognozom vremena koja je bitna za razvoj turizma. No žao mi je što se stvorila ovako ružna slika o našem mjestu te se nepotrebno dižu tenzije. Nije mi jasno čemu to, rekao nam je načelnik Sukošana. 

Martinac je demantirao i najavu lokalnog referenduma, objašnjavajući da je samo istaknuo da će kao načelnik poštivati stav većine mještana.