ZADAR - Studenti treće godine Pomorskog odjela danas su se ukrcali na Kraljicu mora, hrvatski školski brod.
Budući pomorci provest će na obuci četiri dana, a kapetan prakse bit će im dr. Luka Grbić. Hoće li otploviti na zmorac ili na jugo, nisu znali, kazao nam je jedan od zadarskih studenata koji je na Kraljici mora imao i praksu dok je bio učenik Pomorske škole. Tada su razapeli jedra, kojih ovaj put nema na brodu. Zbog toga vjerojatno nitko od njih neće se penjati na jarbol i demonstrirati mornarske vještine. Neki će se prvi put ukrcati na brod u očekivanju pravog profesionalnog ukrcaja.
Mogućnosti im se već  nude.
Pa je tako u ime uprave zadarskog Pomorskog odjela i riječkog Pomorskog fakulteta u Zagrebu potpisan ugovor o suradnji (Memorandum of Understanding) s norveškom brodarskom kompanijom HOEGH LNG, i tvrtkom za ukrcaj pomoraca Zorovic Maritime Services iz Rijeke.
Ovim ugovorom uspostavlja se dugoročna suradnja Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru i Pomorskog fakulteta u Rijeci s ciljem ukrcaja studenata na LNG brodove te stručno usavršavanje nastavnika.
Höegh LNG vodeći je vlasnik i operator plutajućih jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (Floating Storage and Regasification Units, FSRUs) i jedan je od najiskusnijih operatora LNG brodova. Upravlja s ukupno 12 LNG brodova od kojih su deset FSRU LNG brodovi, (sedam u upotrebi i tri u izgradnji), te dva konvencionalna LNG broda za prijevoz LNG-a. Kompanija Höegh LNG trenutno zapošljava 182 časnika te planira ove godine ukrcati još časnika i veći broj studenata Odjela i Fakulteta na svoje LNG brodove. Očekuje se da će Höegh LNG tijekom 2018. godine zapošljavati preko 200 pomoraca iz Hrvatske.