Koncesija za upravljanje lukom Gaženica tvrtki Zadar International Port Operations (ZIPO) je tema koja ne treba ujediniti samo oporbu, već i sve građane Zadra, poručili su vijećnici Akcije mladih, MOST-a i MODES-a na današnjem obraćanju na Narodnom trgu.

Nakon sporne odluke Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar donesene u petak, digla se zadarska oporba i upozorila na ponuđenu koncesijsku naknadu od svega 1.600.000 kuna godišnje. No nije samo naknada sporna u cijelom ovom slučaju.

- Na javni natječaj se nitko drugi nije javio jer je bio namješten kako bi se samo ZIPO javio. To je najveća istina. To je vidljivo u natječajem određenom kapitalu, od ostvarenih 200 milijuna kuna u 4 godine, za koju je garanciju dala ta ista tvrtka koja je upletena u luku Gruž u Dubrovniku. No u tom slučaju koncesionar je barem trebao izgraditi zgradu terminala, a u Gaženici predajemo ključ gotove građevine. Gradnju i opremanje terminala plaćaju porezni obveznici, a predaje se u ruke koncesionaru za naknadu kojom se investicija neće isplatiti ni za 253 godine. Ovo je otimanje hrvatskog suvereniteta, poručio je predsjednik MODES-a Rudolf Dvorski.

Nadovezao se županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač kojem je ranije odbijen uvid u ponudu pristiglu na javni natječaj.

- Pokrećemo akciju "obranimo Gaženicu". Nakon što smo uložili u nju 1,4 milijarde kuna, vrijednost je sada višestruko veća, a samim time i ova ponuda postaje nebuloznija. Županu Božidaru Longinu, ravnatelju Robertu Škifiću, Zdenku Zriliću i Matiji Longinu koji pretendiraju za te prostore, te Zdravku Livakoviću i Božidaru Kalmeti koji su obećavali pet tisuća novih radnih mjesta, a dobit ćemo ih svega 28, poslao sam ponudu za njihove nekretnine. Prema turskoj ponudi za Gaženicu, godišnja koncesijska naknada iznosila bi 0.001 posto od uloženog. Kako ste Vi, župane Longin, oduševljeni tom velikodušnom ponudom, vjerujem da će Vaše oduševljenje porasti do nesmiljenih razmjera budući da vam ja nudim uzimanje u najam vaše kuće pod istim, izvanrednim uvjetima, svoju je punudu Pupić Bakrač iznio i pred zadarskim novinarima.

Oporbeni vijećnici umjesto davanja Gaženice u koncesiju, predlažu da luku vodi javna tvrtka, odnosno lokalna vlast.

- Javnosti se nudi "spin" da će pod vodstvom koncesionara Gaženica postati matična luka za kruzere, no nama ne trebaju Turci za te pregovore. To bi trebao odrađivati Longin ili Škifić, a Zadrani znaju što je ostalo od SAS-a nakon njega. Ako oni nisu sposobni, to nije razlog za davanje u koncesiju, poručio je Pupić Bakrač.

Javnosti su predočili i brojke koje upozoravaju na velik nerazmjer u godišnjim obvezama Lučke uprave Zadar (veće od 15 milijuna kuna) i u cijeni predmetne koncesije kojom će LUZ dobiti 600-800 tisuća eura godišnje.

- Nemojmo zaboraviti da je obećano 10 milijuna kuna godišnjeg prihoda u budućnosti od strane Božidara Longina, predsjednika Upravnog vijeća. U 2016. godini imali smo pak 11 milijuna kuna prihoda od luke. Baš lijepo za nas, super smo sposobni, ironično je istaknuo Dvorski.

Oporba od Vlade traži smjenu Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar, ravnatelja LUZ-a te poništenja odluke o dodjeli predmetne koncesije. Za ispunjenje ovih uvjeta postavili su rok od tjedan dana, nakon kojih kreću u daljnje akcije koje uključuju odlazak u Zagreb te prosvjede.