ZADAR- Nakon apartmanizacije obale, trend pretvaranja povijesne jezgre u turističku ponudu Zadra, ove godine kao da doživljava svoju kulminaciju. U uredu državne uprave, gdje se izdaju dozvole, imaju posla kao da je svibanj. Pripreme za novu sezonu, koja počinje s Uskrsom a koji se poklapa s početkom međunarodnih letova na Zemuniku, počele su s prvim danima ove godine. Ne samo da bruje strojevi u stanovima koji se preuređuju, nego su ove godine i ugostitelji krenuli u velika osvježenja.
Vrata je već otvorio preuređen restoran Dva ribara, mjesecima se radi na totalnoj rekonstrukciji restorana Kornat, Sunturist na Trgu dobit će posve novi interijer, temeljite su promjene i u caffe baru Kalelarga, radi se na preuređenju kavane Danica... Istodobno se uređuju i novi ugostiteljski objekti na Poluotoku.

U najavi je novi hostel na Poluotoku, dok se tri pripremaju oko Branimira. Nešto novo i drugačije na Poluotoku bit će, kako doznajemo, Škola kuhanja, autohtona ponuda za goste sezone od koje se jako puno očekuje. U prostoru nekadašnjeg društvenog doma Tankerske plovidbe rade se sobe s četiri zvjezdice.
Koliko će biti povećana ponuda apartmana u Zadru, znat će se do lipnja. Iako hotelijeri u Zadru rade renovaciju smještaja i sadržaja, na žalost, novih hotelskih ležajeva u Zadru još nema na vidiku.

Za sada je turizam glavna ili dodatna zarada obitelji, obrtnika ali i poduzetnika koji povećavaju svoje kapacitete za iznajmljivanje.
Neki se već i prodaju, sudeći prema oglasima za Poluotok. Najmanje 40 stanova u zadarskom središtu u prodaji je. Za većinu stanova u ponudi  je stavljena  napomena agencija za nekretnine kako imaju uspješan ili uhodan turistički posao a neki su idealni za turizam.

Jedna je prodavačina na sve praznijoj zadarskoj pijaci nedavno kazala za Zadarski list kako su na Poluotoku samo apartmani, pekarnice i advokati.