Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić s svojim timom stigao je danas u Zadar kako bi predstavnike jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji upoznao s mogućnostima sufinanciranja njihovih projekata u sustavu gospodarenja otpadom. 

Nakon sastanka u Domu Županije, župan Božidar Longin i ministar Ćorić izašli su pred medije noseći bedž „Nisam za baciti". 

- Jedince lokalne samouprave imaju dosta financijskih problema u realizaciji svojih projekata, stoga smo razgovarali s ministrom kako i na koji način doći do rješenja. Održan je kvalitetan sastanak. Imamo obveze, tri su faze sustava kojih moramo napraviti - prikupljanje otpada, reciklažna dvorišta i sama izgradnja infrastrukture, poručio je Longin. 

Ministar Ćorić demantirao je informacije prema kojima će građani već sada snositi kazne za nerazvrstavanje otpada. 

- To nije točno, oni koji to govore nepotrebno straše građane. Jučer je bio rok do kojega su jedinice lokalne samouprave trebale donijeti odluke o odvajanju otpada. 2018. godina je godina u kojoj idemo u izgradnju infrastrukture i tek nakon toga možemo govoriti o odgovornom ili neodgovornom ponašanju pojedinaca i eventualnim kaznama. 

Dodao je i kako nema razloga za povećanje iznosa računa za komunalne usluge.

- Ovim sustavom građani sami definiraju cijenu koju će plaćati, o količini koja će ići u kantu za nerazvrstani otpad ovisit će i računi građana. To im je i poticaj da odvajaju na kućnom pragu. Imamo i sjajne primjere gdje su komunalne usluge pale. 

Ćorić je gradonačelnicima i načelnicima predstavio ovogodšnje natječaje. U tijeku je natječaj za edukativne aktivnosti, vrijedan 42,5 milijuna, a kroz nekoliko tjedana bit će otvoren i natječaj za nabavu spremnika, vrijedan 250 milijuna kuna. Ministarstvo ove godine planirane nabaviti i potrebna vozila, odnosno brodove za otoke. 

- Korak po korak gradimo infrastrukturu, to nije lak proces, međutim naš cilj je jasan - do 2020. godine trebamo odvajati 50 % miješanog komunalnog otpada. Vjerujemo da će sve jedinice Zadarske županije učiniti svoj dio posla. 

Što se tiče rješenja za višestambene zgrade, Ćorić je obrazložio kako je na općinama i gradovima pronalazak prikladne infrastrukture. 

Osvrnuo se i na projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan 377 milijuna kuna.

- Centar je u fazi realizacije, u narednim mjesecima odabrat će se izvođač. Svi centri moraju biti do 2023. godine, a što se tiče Biljana Donjih, nadam se da će biti gotov i ranije, proučio je ministar zaštite okoliša i energetike.