ZADAR- Određeni krug zadarskih projektanata, sudeći prema odlukama Gradonačelnika Zadra, već godinama radi poslove za Grad Zadar.

Među njima, tvrtki D&Z, u vlasništvu nekadašnjeg gradskog poglavara Zdravka Livakovića, dodijeljeno je najviše posla u posljednje vrijeme.

- U Zadru je D&Z najveći inženjerski biro s najviše stručnjaka kojima se s puno povjerenja može povjeriti svaki posao, rekao nam je u jednom neformalnom razgovoru na tu temu zamjenik pročelnika Matko Segarić. U Odjelu, istaknuo je Segarić, nastoje pravedno rasporediti poslove i pozive upućuju projektnim poduzećima za koje znaju da su kompetentni i pouzdani.

Iz posljednjih odluka očito je kako je uz D&Z po visini vrijednosti posla i AB Forum, u vlasništvu Igora Pedišića koji su radili gotovo sve projekte kulturne baštine na Poluotoku. Za projektiranje javnih površina Grad je dio posla povjerio arhitektu Anti Uglešiću.

Plansku dokumentaciju uglavnom izrađuje arhitekt Željko Predovan i njegov Block projekt. Oni su radili i posljednje izmjene Prostornog plana Grada Zadra. Pitanje je hoće li izrađivač PP - Zavod za prostorno uređenje raditi najavljene najnovije izmjene Plana Zadra?

Ali je sigurno da će Izradu glavnog i izvedbenog projekta Centra Mocire za Grad Zadar raditi javnosti nepoznat Brković Inženjering u vlasništvu dipl. inž. građevine Borisa Brkovića. Oni su izabrani na ponovljeni natječaj s ponudom od 195 tisuća kuna. U Gradu s njim neće ugovoriti iznos PDV od 38 500 kuna jer Brković inženjering svojom godišnjom zaradom još nije ušao u sustav PDV-a.

Odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje za sve takve poslove izrade projektno planske dokumentacije provodi bagatelnu nabavu - uz 199 tisuća kuna bez PDV-a procijenjene vrijednosti nema javnog natječaja.

Tvrtka Donat, koja također često radi za Grad Zadar, u rujnu je dobila posao za izradu projektne dokumentacije infrastrukture u obuhvatu godinu dana ranije usvojenog UPU Vitrenjak II kojeg je izradio Block projekt. Procijenjena vrijednost bila 199.600 kuna, a Donat je ponudio 195.000 kuna bez PDV-a, odnosno 243.750 s uračunatim porezom.

Istog mjeseca izabran je Konus koji će za isti iznos raditi isti projektni dokument za komunalno opremanje područja UPU Karma (procijene je bila 199 tisuća kuna), izrađenog u Radionici Marušić. Projektni biro arhitekta Pere Marušića za Grad Zadar trenutno radi urbanistički plana uređenja Kolovara.

Procjena vrijednosti od 199 tisuća kuna bila je i za izradu izvedbenog projekta rekonstrukcije Ulice bedemi zadarskih pobuna. Po ponovljenom postupku izabran je Arhitektonski studio Rene s ponudom od 118.560 kuna bez PDV-a, odnosno 148.200 kuna s porezom. Arhitekt Bogdan Bobo Marov potpisuje projektnu dokumentaciju za EU revitalizaciju Muraja.