Iz zadarske Čistoće stigla je, na naš upit, isprika građanima zbog nastale situacije, odnosne nesnosne buke usred noći o kojoj nas je nedavno izvijestio čitatelj navodeći kako je, prije obraćanja medijima, tražio pomoć kod gradskih službi, ali bezuspješno.

- Izgleda da Čistoća počinje sve ranije čistiti ulice vozilima za čišćenje. Dosad su obično počinjali oko 5,30-6 sati. U 3,30 sati (vrijeme najdubljeg sna) probudilo me je (a i mnoge druge vjerujem) vozilo za čišćenje ulica. Ono stvara buku koja bi i mrtve probudila. I nije ovo prvi put da oni počinju čistiti ulice u gluho doba noći, počeli su sa time prije par mjeseci, sporadično. Žalio sam se njihovoj tehničkoj službi, pa su isprva zanijekali čišćenje, da bi na kraju priznali da kao to rade noću kako ne bi ometali promet po danu. Znači, njima je potpuno nevažno što ljudima ne daju spavati. Žalio sam se i gradskoj upravi Zadra, ali naravno oni, kako kaže službenica za informiranje, nemaju nekog utjecaja na Čistoću. Pozdrav od građanina kojem preostaje jedino da laje na mjesec, poručio je neispavani građanin. 

Uz ispriku građanima, direktor sektora tehničkih poslova Čistoće Pere Zubčić objasnio je uzroke buke:

- Čistoća d.o.o. zaista ne vrši pražnjenje nikakvih spremnika u noćnim satima rada prema zimskom rasporedu, dok u ljetnom rasporedu postoji jedan dežuran tim koji sakuplja otpad kojeg je nemoguće prikupiti u pretrpanom ljetnom rasporedu.

Ono što se u zimskom rasporedu događa i što proizvodi buku jest stroj za pranje prometnica koji u noćnim satima mora izvršiti čišćenje i pranje raskrižja zbog nesmetanog odvijanja prometa i sigurnosnih razloga. 

Ono se provodi svaki drugi mjesec i traje nekoliko dana.