ZADAR - Da je obnova zemljišnih knjiga, unatoč financijskoj potpori i zahtjevima iz EU, proces koji se odvija puževim korakom, potvrđuju i informacije koje su se s  krajem prošle godine mogle čuti kako na Županijskoj skupštini, tako i na Gradskom vijeću Zadra.

Vijećnici su pitali zbog čega obnova knjiga u kojoj građani sudjeluju ne s malim novcima, ide tako sporo. Je li u pitanju nedostatak geodeta ili će biti da je malo sudaca u čijim rukama  su knjige?
 
U nadležnosti Općinskog sud u Zadru aktualna je obnove ili osnivanja u 14 katastarskih općina i to: osnivanje zemljišne knjige za k.o. Veli Iž, Mali Iž i k.o. Jasenice te obnova zemljišne knjige za k.o. Sali, Poličnik, Sv. Filip i Jakov, Raštane, Radovin, dio Novalja, Neviđane, Dobropoljana, Banj, Mrljane i Tkon, navodi se u povratnoj informaciji koju smo o tom problemu tražili iz Zemljišno - knjižnog odjela kojeg vodi sutkinja Ivana Klišmanić.

Predsjednica ZK odjela dodaje kako na tim poslova svakodnevno radi osam sudskih komisija u sastavu sudski savjetnik i ZK referent.
- Od strane nadležnog ministarstva, a zbog povećanog obima poslova, osiguran je prijem sudskih savjetnika na određeno vrijeme, dok se istodobno broj ovlaštenih zemljišnoknjižnih referenata nije povećao. Postoje i naznake da u skorije vrijeme neće doći do prijema zemljišno knjižnih referenata na rad na određeno vrijeme zbog povećanog opsega poslova oko knjiga, istaknula je sutkinja Klišmanić.

Manji broj referenata za sada, prema navodima sutkinje Klišmanić, nema za posljedicu znatno povećanja broja neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta. - Poglavito ako se ima u vidu stalan porast primljenih predmeta na ZK odjelu, koji se odnose na zahtjeve za uknjižbu i slično. Samo u 2017. godini dobili su 30 tisuća prijedloga stranaka, a godina je okončana s minimalnim zaostacima. Tako je 1.1.2018. na ZK odjelu bilo 935 neriješenih predmeta. Ukoliko se uzme u obzir da nam dnevno stiže stotinjak prijedloga, to je zaostatak od 10 dana ( prosječno vrijeme potrebno za rješavanje predmeta), objasnila je predsjednica ZK odjela.

Ona dodaje kako prijedlozi stranaka za upis založnih prava za kredite rješavaju u jedan dan. Posljednjih mjeseci prioritetni su upisi nerazvrstanih cesta općina u kojima se pripremaju EU projekti.

U veljači 2018. godini, planiran je i početak obnove zemljišne knjige za dio k.o. Diklo, Bokanjac i Crno. Općinski suda u Zadru odredio je sudsku komisija, dok će za poslove katastra djelatnike osigurati za katastra osigurati zadarski ured Državne geodetske uprave, najavila je sutkinja Ivana Klišmanić predsjednica Zemljišno knjižnog odjela.

Na naš upit je li „krivnja" za sporost na sudu ili na katastru, ona je ustvrdila kako se i OSZD i DGU PUK Zadar, u okvirima svojih kadrovskih i prostornih mogućnosti, doista trude ostvariti sve zadatke u poslovima iz svoje nadležnosti, vodeći računa da isti budu obavljeni brzo i profesionalno.