ZADAR - Posljednjeg dana prošle godine razbijeno je staklo zajedno s jednom adventskom svijećom na Trgu Petra Zoranića na kojem se održavao adventski sajam.

Prvi put je razbijeno staklo na tom natkrivenom arheološkom nalazištu, a da nitko nije otkrio kako. Izmjena novog stakla koštat će skoro 14 tisuća kuna. Nije to veliki novac, ali nakupilo se te štete od zamjene stakala koja su od samog početka bila problematična.

Prvo su ta stakla bila klizava i opasna pa je trebala cijela studija da se nađe rješenje vidljivosti i sigurnog hodanja. Onda su neki vidjeli novčiće koje su čudni turisti ubacivali u procjepe, misleći da je to za sreću, koja se  pak nasmiješila onome tko je razbio staklo da bi pokupio taj novac.

Kada padne mrak, ispod ostakljenih dijelova trga ništa se ne vidi. Nema rasvjete, ali ima vlage koja je vidljiva na kmenim ostacima grada. Ništa projektanti nisu riješili, a dobili su prvu nagradu za uređenje trga na arhitektonskom natječaju kojem je svrha bila prezentirati antičke i rane srednjovjekovne ulaze u grad „in situ".

Ako nemaju upućenog vodiča, turisti gledaju kroz slabo vidljiva stakla a da ne znaju što gledaju. Još uvijek i nikako da se postave ploče na kojima će to biti prikazano riječju i slikom. - Više puta smo dali upute da se oni na dvije pozicije vrate nazad. Ne vidimo razlog da uz 20-ak postojećih vitrina dodaju i ta dva "city lighta". Mi smo odredili mjesto, prije četiri godine, čim se trg otvorio, rekao nam je lani na naš upit Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru.

Do koga je, znaju u gradskoj upravi koja je uložila 10 milijuna kuna u taj projekt koji nije opravdao funkcionalno, a niti izgledom tu javnu površinu kao i Poljanu Šime Budinića. Sav novac je otišao u kamen, koji je na samom početku, podsjetimo se i toga, pocrnio. Nije na odmet prisjetiti se i kako su projektanti izabrali i krivo drvo s kojeg je boja procurila na istarski kamen kanfanar. Izbor tog kamena bio je "rodbinski" povezan s obitelji izabranog para projektanata iz Zagreba.

Što će tek biti sa skupim kamenom kada započnu radovi na uređenju Poljane Šime Budinića?