ZADAR - Od ove godine, kako je to najavio u predizbornoj kampanji Branko Dukić, povećat će se porodiljine naknade koje su do sada iznosile dvije tisuće kuna.

Od ove godine Grad Zadar za prvo dijete daje 2000 kuna, za drugo 3000 kuna, te 4000 kuna za treće i svako slijedeće.

Gotovo svake godine naknade za novorođenE primI oko 680 zadarskih obitelji. Pročelnik Mario Pešut zamolio je u Odjelu za gradske financije isplatu i za prijave novorođenih u prosincu kako bi se godina zatvorila. Do sada je u Gradskom proračunu za tu namjenu bilo 1.200.000, a u 2018. godini rezervirano je dva milijuna kuna jednokratne pomoći za zadarski natalitet, s tendencijom povećanja pronatalitetne politike ginekologa Branka Dukića. Njegov prethodnik na mjestu gradonačelnika kao i po profesiji, Zvonimir Vrančić krenuo je u mandat s visokom porodiljinim naknadama, koje su za treće dijete trebale iznositi 10 tisuća kuna. Međutim,  recesijom i deficitom u proračunu to kao i druga davanja ubrzo su srezana.

Tendencija aktualnog gradonačlenika je da se iz godine u godinu povisuje iznos jednokratnih naknada.

No je li takav dar lokalne vlasti za "babinje" prava mjera demografske obnove? Djecu treba podizati, odgajati i školovati, što je u Hrvatskoj uglavnom obiteljska investicija u kojoj je lokalna zajednica ta koja treba stvoriti uvjete i graditi standard zdravnog odrastanja svojih građana.