ZADAR - Odluka o zakupu javnih površina prošla je sinoć u 11. satu sjednice Gradskog vijeća s 18 glasova, a da oporbeni vijećnici nisu dobili konkretna odgovor kako će se tom odlukom stvoriti red u prostoru. 

Na najvažniji prigovor, kojeg je u ime obrtnika i kao zakupac iznio u amandmanu vijećnik Mosta, Mladen Malta, određivanje zona i visina zakupa, gradonačelnik Branko Dukić je rekao kako se cijene zakupa neće mijenjati. Pročelnik Tomislav Korona najavio je, međutim, kako će doći do preslagivanja zona.- Preuredit ćemo cijene kako bi sve bile u skladu s vremenom, kazao je Korona, demantirajući kako je on ikada najavio da će se povećati iznos zakupnine javne površine.

- To što će Gradonačelnik određivati cijene i zone je zbog operativnosti, ustvrdio je pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom. Ono što je Korona istaknuo kao novost u odluci jeste uvođenje štandova za prodaju svježeg voća i povrća, te tri ciklusa zakupa uz popust od 30, odnosno 35 posto onima koji zakupe javnu površinu na godinu dana. Iz internetske rasprave uvažili su samo djelomično traženje ceha trgovaca da mogu staviti samo dva tzv. rotora s određenim suvenirima. Na samoj sjednici prihvaćen je amandman vijećnice Marjane Botić da se uz prodaju brodskih izleta, dopusti najam i  za reklamu svih vrsta avanturističkog turizma. Pročelnik Korona pretočio je to u ostale turističke sadržaje, gdje možda spada i „Swinger party", koji je se prije par sezona pojavio u gradskoj luci.

- Želimo građanima vratiti dio javne površine koju su izgubili, istaknuo je pročelnik Korona, a da nije pojasnio kako to iščitati iz jedne birokratske odluke. 

Ono u čemu su se svi složili je da odluku treba provoditi, a to je na komunalnim redarima.  

- Neka komunalni redari uvode reda i kažnjavaju ako bude nepravilnosti, poručio je gradonačelnik Dukić

Na prijedlogu odluke radilo se, prema njegovim riječima, pet, šest mjeseci.

- Svjesni smo opterećenja tijekom sezone,,razgovarali smo s Udruženjem obrtnika i pokušavamo naći mjeru tako što ćemo zadovoljiti građane i obrtnike, a da sustav pokušamo mijenjati.   

Upravo iz partnerskih odnos, vijećnik Malta zamjerio je pročelniku Koroni što ih nije obavijestio o javnom savjetovanju a za govornicom je zahvalio našem portalu preko kojeg su za to doznali.

- Ova je odluka važna za život građana, osobito što znamo za puno primjera gdje je bilo međusobnih svađi oko korištenja javnog prostora pa čak i tuča, ustvrdio je HNS-ov vijećnik Kristijan Kovačević. 

Vijećnik SDP-a Erol Gaši iz iskustva vlastite obitelji odbacio je stereotip o ugostiteljima koji se bogate tijekom sezone. - Težak je živt obrtnika, osobito onih koji su u tuđem prostoru. Oni kad plate sva davanja u sezoni koja počinje od Uskrsa, tek u kolovozu rade za sebe. Ova tri zimska mjeseca uzalud je raditi kad nema ljudi u povijesnoj jezgri, kazao je Gaši. 

Kao apologeta odluke i predsjednik resornog odbora, HDZ-ov vijećnika Dario Nakić je u Ulici Mihovila Klaića, od Trga do Četiri kantuna prebrojao 9 otvorenih i osam zatvorenih poslovnih prostora u zimskog periodu Zadra. Da ne bude više modela "zdrpi i briši", odluka je usmjerena na revitalizaciju Poluotoka, istaknuo je Nakić.  

No, nitko nije reagirao na navod Malte kako je ove godine muk u gradskoj upravi na podsjećanje obrtnika kako su prijašnjih godina imali 15 posto popust na plaćanje zakupnine za gradske prostore u prva tri mjeseca