Prijedlog izmjena i dopuna Programa potreba za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra za 2017. godinu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća izazvao je oprečna mišljenja o radu Upravnog odjela i pročelnika Marija Pešuta, institucija uključenih u program, ali o samom sadržaju prijedloga kojeg su neki ocijenili kvalitetnim, dok ga je SDP-ova Irena Dragić nazvala „copy paste-om" prijašnjih. 

Programom potreba Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo za 2017. godinu planiran je iznos od 17.651.900,00 kuna. Prvim rebalansom proračuna učinjene su manje izmjene i dopune uz povećanje ranije planiranog iznosa za 353 970 kuna koji se odnosio na najam prostora za Dječji vrtić Latica. Drugim rebalansom također se predlažu manje izmjene unutar pojedinih pozicija, uz povećanje u iznosu od 350 168 tako da novi plan za 2017. godinu po drugom rebalansu iznosi 18 356 038 kuna.

Prvim rebalansom sredstva za završetak izgradnje Centra Mocire svedena su na iznos od svega 10 000 kn što je dostatno za podmirivanje samo komunalnih usluga. Taj iznos ostat će do daljnjega, odnosno dok ova aktivnost ne bude prebačena u nadležnost UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, što se očekuje tijekom 2018. godine.

Kako je naveo gradonačelnik Branko Dukić, nakon ponovnog pregleda objekta, Ministarstvu su upućene korekcije te se sada čeka na odobrenje, a realni završetak dugoočekivanog projekta prebačen je na 2019. godinu. Višegodišnje pomicanje rokova za centar za djecu s posebnim potrebama ponovno je izazvalo raspravu u gradskoj vijećnici. - Nije više važno tko je kriv, samo ga napokon završite, zaključio ju je HNS-ov Kristijan Kovačević. 

Pročelniku Mariju Pešutu u nekoliko navrata kroz raspravu su se indirektno spočitnule i optužbe za obiteljsko nasilje. Raspravljalo se i o radu institucijama kojima su, zaključak je većine, potrebna veća sredstva od planiranih.

Erol Gaši (SDP) istaknuo je potrebu za provođenjem revizije u socijalnim stanovima kako bi se utvrdilo koriste li ih zaista oni kojima je to potrebno. Resorni pročelnik odgovorio mu je kako je to nezgodan, ali nužan proces koji se treba provesti. 

SDP-ova Sabina Glasovac prisjetila se kuka dobrote i pritom optužila gradsku upravu za uklanjanje istih. Podsjetimo, radi se o trendu postavljanja malih vješalica na kojima građani u vrećicama mogu ostaviti hranu, odjeću i svakodnevne potrepštine za pomoć siromašnima. U Zadru su osvanule prošle godine, no ubrzo ih je netko uklonio. 

- Bivši gradonačelnik ili netko iz gradske uprave naredio je komunalnim redarima uklanjanje kuka dobrote kako ne bi ispalo da su one potrebne Zadranima, poručila je saborska zastupnica.

Oporbeni vijećnici istaknuli su da se kasni s isplaćivanjem naknada, među kojima su i one za novorođenčad.

- Zadnje naknade isplaćene su za kolovoz, a u suradnji s pročelnikom za financije Ivanom Mijolovićem potrudit ćemo se da ostatak bude isplaćen do Božića, obećao je Pešut na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.