U jutarnjoj emisiji Radija 057 gostovao je 30-godišnji zadarski pomorac Luka Peroš. Upravo se vratio iz Opatije gdje mu je dodijeljena Plava vrpca Vjesnika za herojski čin kojeg je izveo 2. prosinca prošle godine.

Kao 3. časnik palube na tankeru „STI Beryl", brodara Scorpio tankers, Peroš je spasio četvoricu indonežanskih ribara s tonuće ribarice, 250 milja od Singapura.

Danas drugi časnik našim voditeljima Darku Predragoviću „Dabiju" i Nebojši Prtenjači „Prti" otkrio je što se sve događalo te kobne noći. 

- Poziv upomoć primili smo noć prije putem satelitskih uređaja. Kada smo stigli na mjesto nesreće, pokušavali smo na više načina spasiti brodolomce. Nisu znali engleski jezik niti plivati, što nam je dodatno otežalo spašavanje. Vrijeme je prolazilo, a ribarica je sve više tonula. Ribari su se preselili na ručno napravljenu splav, drvenu paletu okruženu stiroporom i kolutima za spašavanje. Kada sam shvatio da ne mogu više čekati, odlučio sam se spustiti s tankera u more. Vrijeme je bilo ružno, rekao sam posadi da ne mora nitko sa mnom, jedino možda zbog tehničke podrške. Kolega iz Indije mi je odlučio pomoći, spustili smo se zajedno, ispričao je Peroš u eteru Radija 057.

Kada se spustio s 21 metara visokog tankera u valove, osjetio je strah. Onda je rekao sam sebi - sada nema nazad. Spašavanje je trajalo cijelu noć - četvoricu ribara spasili su brodicom, dok su ostalu dvojicu uspjeli povući pomoću kolutova. 

Nakon godinu dana, ovaj je herojski čin izašao na vidjelo šire javnosti i zaslužio naslovnice medija, a za sve je "kriva" njegova supruga. 

- Moja draga Nina prijavila me za Plavu vrpcu bez da sam to znao. Istraživala je po internetu i kontaktirala Damira Hercega, zahvaljujući kojem se nagrada još uvijek održava. No trebali su joj detalji, stoga me stalno ispitivala o tom slučaju. Tako se i odala, rekao nam je Peroš. 

Dobitnik Plave vrpce na tanker se vraća nakon Nove godine, a mi mu želimo mirno more.