ZADAR - Dvije godine nakon što je na arhitektonskom natječaju izabrano najbolje idejno rješenje za gradnju studenskog doma i menze, arhitekta Vedrana Pedišić, vlasnika i direktora projektnog biroa "Sangrad", Sveučilište  u Zadru predalo je zahtjev za građevinskom dozvolom. Doznajemo kako bi se ona mogla izdati već krajem idućeg tjedna.

Studentski dom i menza prioriteti su i zadarske rektorice Dijana Vican koja očekuje i pozitivan ishod natječaja kod Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova početkom iduće godine. Tada bi mogla napokon započeti i gradnja prvog i najvažnijeg projekta budućeg sveučilišnog kampusa na prostoru vojarne F. Lisice. 

Lokacija za dom i menzu je sadašnja atletska staza (za koju nam je nagrađivani trener Edi Stipić svojedobno rekao da je najkvalitenija u Zadru) iza postojećeg studentskog doma koji ima kapacitete od 240 ležajeva.

Budući dom imat će 5925 metara četvornih bruto površine. Uz restoran, studentski paviljon imat će 115 dvokrevetnih i sedam jednokrevetnih soba. Procjena vrijednosti građenja, koju su dali projektanti, iznosi 44 milijuna kuna.

Novi studentski dom nasušna je potreba zadarskih studenata i Sveučilišta na kojem se godinama planira širenje, razvoj i bolji uvjeti za studente.
Isti tim, prevođen Vedranom Pedišićem radio je projekt i za Varaždin. Tamo  je, uz Sveučilište u Zagrebu kao investitora te pomoć Grada Varaždina, otvoren suvremeni studentski restoran. Ovih dana je na otvorenju studentskog doma u Varaždinu bio i predsjednik Vlade. Dom sa 600 kreveta u koji je uloženo 141 milijuna kuna iz EU fonda, proglašen je najmodernijim na ovim prostorima.