ZADAR - Na adresu glasnogovornice DORH-a kao i Županijskog državnog odvjetništva postavili smo upit zbog čega u svim većim gradovima Hrvatske odvjetništva imaju redovno objavljena priopćenja o podignutim optužnicama, žalbama i istragama tijekom posljednja tri mjeseca, a zadarsko je stalo s posljednjom objavom 31. kolovoza.
Od županijskog državnog odvjetnika Gorana Troskota, koji je ujedno i glasnogovornik dobili smo odgovor s obrazloženjem kako ono što oni rade nije interesantno javnosti.

- Od početka rujna 2017. godine nadležno Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Zadru nisu objavili priopćenja budući da u predmetima u kojima su donesene državnoodvjetničke odluke, one se nisu odnosile na predmete od značajnog interesa za javnost ili su se odnosile na fazu postupanja u kojima nismo u mogućnosti dati priopćenje.

Naime, prema Zakonu o državnom odvjetništvu, priopćenja za javnost se daju u svezi s postupkom ili odlukom u pojedinom predmetu, kao i s radom državnog odvjetništva, dok se o izvidima u pojedinom predmetu ne može izvješćivati javnost osim kada to nalaže interes javnosti i tada se daje samo informacija o radnjama koje su poduzete ili se poduzimaju bez drugih pojedinosti, navodi se u odgovoru županijskog državnog odvjetnika.

Iz onog što nam je dalje napisao proizlazi kako je županijski državni odvjetnik kao glasnogovornik odgovoran za priopćenja.

Ali i naglašava kako "svaki zamjenik zadužen određenim predmetom ima pravo ukazati glasnogovorniku na potrebu objave priopćenja iz njegova predmeta".

Županijski državni odvjetnik poziva novinare da se informiraju o pojedinom predmetu iako su priopćenja DORH-a po županijskim odvjetništvima kao i USKOK-a jedini legitimni pokazatelj njihovog rada. Ovako možemo zaključiti kako se u Zadarskoj županiji  sporo ili uopće ne dižu optužnice.