ZADAR - Plaća gradonačelnika Zadra nije povećana nego novi gradonačelnik Branko Dukić ima porezne olakšice na nezaposlenu suprugu i četvero djece te dodatak na minuli rad.

Neto osnovica plaće gradonačelnika Zadra iznosi 14 419.14 kuna, precizna je informacija koju smo dobili od pročelnika za financije Ivana Mijolovića.

U imovinskoj kartici gradonačelnika Dukića upisan je iznos neto plaće od 20 tisuća kuna. Zadarski gradonačelnik nema kuće, nema stana, ima dva starija auta, suvlasništvo u voćnjaku u Turnju, 20 tisuća ušteđevine te 41 dionicu u HT a 67 dionica u tvrtki Laguna Novigrad.

Njegova zamjenica Jagoda Surać ima plaću od 15 084 kuna. Suprug joj je nezaposlen, ali njezino imovinsko stanje je takvo da je najbogatija od aktualnih zadarskih dužnosnika. Uz suvlasništvo u kući od 825 metara četvornih te stan od 150 kvadrata, među ostalim su navedene nekretnine u zemlji koju je uglavnom naslijedila, dogradonačelnica Surać ima 150 tisuća kuna kunske (od prodaje imovine), a 175 tisuća eura štednje koju je naslijedila. Ona je uložila dio svog kapitala u dvije zadarske tvrtke - u Tankerska Next Genaration ima čak 309 dionica, dok u Turisthotelu posjeduje 58 dionica.

Drugi zamjenik gradonačelnika Ante Babić može se pohvaliti da je jedini zadarski dužnosnik koji ima dvije dionice KK Zadar. On ima dva kredita za stan i auto, malu ušteđevinu na djecu, dva manja stana s tim da je onaj od 23 kvadrata u dotu donijela supruga koja je od 2013. godine zaposlena u Čistoći.

Svi dužnosnici su članovi HDZ-a osim Jagode Surać.

Iako je imovinska kartica župana Božidara Longina ažurirana u rujnu, službeno se i dalje prikazuju podaci kartice zamjenika župana. Tamo je upisano da je kao zamjenik imao neto plaću od 21 tisuću kuna, a što je greškom upisana plaća dok je bio direktor u jednoj privatnoj tvrtki. Župan Longin prima neto plaću od 17 500 kuna. Osnovica plaće župana iznosi 15 690 kuna, informacija je koju smo dobili iz Zadarske županije.

Longinovo imovinsko stanje nije se puno mijenjalo u odnosu na prijašnje dužnosti: ima dosta poljoprivredne zemlje, 80 posto suvlasništva u kući u obiteljskoj kući od 714 kvadrata, kuću od 65 kvadrata koju je dobio darovnim ugovorima, traktor, 30 dionica od Hrvatskog Telekoma, dva lovačka oružja, ali nema niti kune ušteđevine niti prijavljeno osobno vozilo. Dužnost predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprava Zadar Longin obavlja volonterski.

Zamjenik župana Šime Vicković, inače prvostupnik inženjer, ima neto plaću 13 700 kuna te Mercedes vrijedan 1000 kuna, dok njegov imenjak Šime Mršić prima neto plaću od sto kuna više. On je diplomirani inženjer agronomije i prema upisu u imovinsku kartici ima Audi 4 vrijedan 100 tisuća kuna te traktor od 150 tisuća kuna