Nakon što je Uskok još u prosincu 2015. godine završio istragu i podignuo optužnicu protiv Rene Sinovčića, kojeg se teretilo da je, u predstečajnoj nagodbi medijske kuće VOX u njegovu vlasništvu, ali i na štetu NK Zadra, s još sedam osoba i jednom tvrtkom nezakonito zaradio više od 120 milijuna kuna, optužno vijeće u petak je potvrdilo optužnicu protiv Sinovčića, izvijestio je Jutarnji list.

Podsjetimo, bila je to prva Uskokova istraga kojom se istraživala neka predstečajna nagodba.

Uskok je tada na svojoj službenoj internetskoj stranici objavio kako Sinovčića i druge osumnjičene tereti za zloporabu položaja i ovlasti, zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanje ili pomaganje u navedenim nedjelima.

- Optužno vijeće je nakon održane sjednice i dugog vijećanja odlučilo potvrditi optužnicu u odnosu na sva kaznena djela. Optužno vijeće će sada cijeli spis dostaviti predsjedniku raspravnog vijeća radi zakazivanja pripremnog ročišta i glavne rasprave, kazao je  Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan. Kazao je i da postoji mogućnost da se postupak premjesti na Županijski sud u Split,

Sjednica optužnog vijeća koje je optužnicu moglo potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu počela je prošlu srijedu, a Sinovčić se na njoj nije pojavio, kao ni na današnjoj objavi.

Reno Sinovčić uhićen je u prosincu 2014., u aferi Ribar optužen je krajem 2015., ali optužnica nije bila pravomoćna jer je zapela na Vrhovnom sudu. Istom tom Vrhovnom sudu trebalo je čak godinu dana da odluči o žalbama i odbije ih, nakon čega je spis vraćen zagrebačkom Županijskom sudu, što je samo još dodatno prolongiralo ovu pravnu trakavicu.

USKOK je također tražio da se Sinovčiću i suoptuženicima oduzme 120 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi, a upravo je dio te Renove imovine završio na dražbi zbog poreznoga duga.

Osim što je bio vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije VOX, tjednika VOX i Zadarskog regionala), Sinovčić je i bivši nogometni sudac, koji je svojedobno bio izabran i za člana Gradskog vijeća, i to kao nositelj nezavisne liste, koju je okupio nakon što je izišao iz HDZ-a.

Osim Sinovčića i njegove tvrtke optužnica u tzv. aferi Ribar podignuta je protiv bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave Vjekoslava Jurline, njegove nasljednice Stoje Mučaji, poreznika Željana Pejkovića, Marka Lozančića i Irene Anić te bivših direktora NK Zadra Novice Erlića i Dalibora Zebića.