Sporazum o zajedničkom financiranju državne brzobrodske linije 9141 Pula - Unije - Mali Lošinj - Ilovik - (Silba) - Zadar, potpisan je danas u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture između Agencije za obalni linijski prijevoz i predstavnika županija i gradova, obuhvaćenih navedenom linijom, Primorsko - goranske i Zadarske županije te gradova Pula, Mali Lošinj i Zadar,  priopćeno je Ministarstva  pomorstva, prometa i infrastrukture.

Riječ je o brzobrodskoj liniji, koja je odlukom Vlade Republike Hrvatske iz prosinca 2016. godine, nakon više godina sezonskog održavanja postala cjelogodišnja državna linija, a na kojoj je od lipnja do kolovoza ove godine prevezeno više od 24 tisuće putnika. Naknada za održavanje ove linije za razdoblje od lipnja do prosinca iznosi oko 4,5 milijuna kuna, a njeno sufinanciranje sa 78,4 posto osigurava Agencija za obalni linijski pomorski promet, Istarska, Primorsko - goranska i Zadarska županija sa ukupno 10,8 posto te gradovi Pula, Mali Lošinj i Zadar sa ukupno 10,8 posto.

Sporazum su potpisali ravnateljica Agencije Paula Vidović, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, zamjenica župana Primorsko - goranske županije Marina Medarić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić i pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvitak otoka Grada Zadra Ivica Katić.

Resorni ministar Oleg Butković, koji je prisustvovao potpisivanju Sporazuma, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je realizacija projekta uspostave brzobrodske linije plod zajedničkog ulaganja svih uključenih gradova i županija, državne Agencije i Ministarstva.

Da je povezivanje otoka i izvan turističke sezone, s ciljem povećanja kvalitete i zadržavanja života na otocima, prioritet Ministarstva govori i činjenica da je u rujnu donesen Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet za razdoblje 2017. - 2020., a kojim se, po prvi puta, otvara mogućnost korištenja 80 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje projekata iz svih 28 lučkih uprava u svih 7 obalno - otočnih županija.Podsjetimo kako je od početka 2017. godine do srpnja ostvaren rast broja putnika od 8,6 posto i broja vozila od 9,3 posto, u odnosu na prethodnu 2016. godinu. Na potrebu daljnjeg razvijanja obalnog linijskog prometa osvrnula se državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, koja je uz ministra Butkovića prisustvovala potpisivanju Sporazuma, a koja je istaknula da linijski promet predstavlja jedan od stupova razvoja otoka, ali i razvoja turizma. Ovakav primjer, kao što je ministar rekao, imamo namjeru slijediti i u razvoju međuotočnog povezivanja, a isto tako i u jačanju pomorskog prijevoza kao dijela urbanog, gradskog prijevoza u gradovima, dakle, u povezivanju pojedinih dijelova gradova, odnosno, gradova i njihove bliže okolice, na otocima i dužobalno, dodala je državna tajnica Markovčić Kostelac i najavila povećanje sredstava potpore linijskom prijevozu u idućoj godini.