Na Izletištu Butić uvijek je zabavno. Domaćin Ante Butić u masliniku nedaleko od svoje konobe u kojoj svakodnevno ugošćuje nekoliko autobusa, organizirao branje maslina i smilja, pečenje rakije, a za sve goste organiziran je ukusan ručak nasred maslinika.

Izletište Butić do jučer je ugostilo 14.632 stranih gostiju, samostalno i na svoj trošak bez pomoći lokalne zajednice, obilaze agencije i putuju od sajma do sajma.

Aktivan ruralni odmor poznat je u Europi, u našoj županiji još nije toliko zaživio, ali budućnosti svakako ima, u što nas je uvjerio Ante Butić.

Možda vam zvuči čudno, no turisti su spremni platiti Vam ovakav oblik zabave i aktivnog odmora, posebice ako ste dobar i nasmiješ domaćin, koji je spreman odgovoriti na njihove upite.

Grupa umirovljenih Austrijanaca koja putuje Europom i Hrvatskom s oduševljenjem je provela dan berući masline, uživajući u svježem zraku, a najviše od svega ih je oduševila kapljiva domaćeg vina i rakije.

„Već duže vrijeme provodimo izlete u naš vinograd, gdje s gostima beremo grožđe, učimo ih kako se vino proizvodi, oni s nama gnječe grožđe i odlaze s nezaboravnim doživljajem. U suradnji s agencijama odlučili smo ove godine organizirati berbu maslina, i pokazalo se kao pun pogodak", kazao je Ante".

Dodaje kako su austrijski i njemački gosti već pomalo zasićeni standardnim izletima te im je glavni odabir za ostanak u Zadarskoj županiji bio piknik u masliniku s ručkom, branje maslina i pečenje rakije. Od četiri dana boravka u našoj županiji, dva dana su proveli na Izletištu Butić.

Oduševljeni gosti provodeći dan u masliniku znatiželjno su zapitkivali zašto se na OPG-u Butić sadi smilje, a kad im je objašnjena njegova ljekovitost s velikim interesom su se zainteresirali za proizvode od smilja.

Ruralni turizam zadnjih godina postaje sve aktualniji oblik smještaja, a ovakvi primjeri pokazuju nam da trebamo raditi na osmišljavanju dodatnog sadržaja i aktivaciji cijele lokalne zajednice.