- Mi danas ne znamo čime će se naši studenti baviti u budućnosti. Zato im moramo usaditi kompetitivnost i kreativnost kako bi se mogli suočiti s izazovima koje će im život donijeti. S obzirom na to da ste ovdje uzeli u razmatranje tako važne teme, moj je zaključak da Zadar ima budućnost, poručila je jutros Maruška Željeznov Seničar s Međunarodnog izobraževalnog centera Ljubljana na otvaranju Međunarodne znanstveno-stručne konferencije pod nazivom "Inovativnost, kreativnost i poduzetnost u odgojno-obrazovnom sustavu".

Sudionici će izlagati o unaprjeđenju odgojno-obrazovne djelatnosti - poučavanja i odgojno-obrazovnog procesa - učenja, predstavljanjem suvremenih strategija, metoda i sredstava poučavanja, korištenja novih tehnologija, te razmjene dobre prakse.

Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican iskoristila je nastup sveučilišnog glazbenog sastava A.K.A. Crescendo kako bi pohvalila upravo ono čemu danas odgojno-obrazovni stručnjaci teže - kreativnosti i kompetitivnosti mladih.

- Oni su se samoorganizirali, sami proveli audicije i kroz taj proces pokazali kreativnost, poduzetnost, izgradili karaktere i profesionalne osobine koje će im pomoći u kasnijem profesionalnom razvoju, rekla je rektorica Vican, pozdravljajući predstavnike Grada Zadra, Zadarske županije, saborskog zastupnika Marka Vučetića, ujedno i sudionika konferencije, ravnateljicu AZOO i goste iz Slovenije.

- U pripremi konferencije veliku sam podršku imala u svom matičnom Odjelu za pedagogiju, ali i u dr. Toniju Bieliću, koji pokazuje kako tehničke znanosti ne mogu bez društvenih. Htjeli smo praksu povezati sa znanošću, a skoro smo i promijenili naslov konferencije u "Reforma na djelu". Zaista mislim da će nam izlagači pokazati da ova konferencija ide u tom smjeru. Ovdje smo kao tragači za znanstvenom i obrazovnom istinom koje sklapamo u jedan cilj. Neka nam znanje i mudrost budu ciljevi i načela konferencije. Uživajte slušati jedni druge, poručila je zadarska rektorica.

Dobrodošlicu i uspješan rad sudionicima poželjeli su zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać i zamjenik župana Šime Mršić. Konferencija će trajati do 21. listopada 2017. a namijenjena je odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, ravnateljima, savjetnicima i mentorima. Službeni dio završava sutra u 18 sati iznošenjem zaključaka skupa, a posljednjeg dana, u subotu, predviđen je izlet na Pag.