Nacionalni park Paklenica slavi 68. rođendan! Tim povodom organizira se Dan otvorenih vrata u subotu 14. listopada 2017. Za sve posjetitelje osiguravan je besplatan ulaz u Park, špilju Manita peć i posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice", a u šumarskoj kući "Lugarnica" posjetitelji se mogu okrijepiti po povoljnim cijenama.

Prostor Velike i Male Paklenice kao najočuvaniji i najveći šumski kompleks na području Dalmacije već je 1949. g. proglašen nacionalnim parkom. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklenica su autohtone šume crnog bora, nekoliko tipova bukovih šuma, i duboki kanjoni s potocima - bujičnjacima Velika i Mala Paklenica.

Ime Paklenica najvjerojatnije potječe od smole crnog bora, tzv. „pakline", koju je lokalno stanovništvo koristilo u narodnoj medicini, za zacjeljivanje rana, zatim kao luč - za osvjetljenje te za premazivanje drvenih brodova.