ZADAR - U Zadru se već godinama nije uredila niti jedna plaža, a pitanje je hoće li šampion turizma, najbolja destinacije Europe i dogodine dobiti novouređenu plažu.

Naime, Grad Zadar nije se javio na namjenski natječaj Ministarstva turizma s 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Taj je novac namijenjen za uređenje morskih i ostalih plaža ali i izgradnju i opremanje TIC- ova. Rok prijave je bio do 15. rujna.
Na naš upit jesu li se prijavili iz Grada Zadra, točnije Odjela za graditeljstvo kažu kako je " u tijeku priprema i izrada projektne dokumentacije za uređenje plaža Diklo i Karma. Po dovršetku projektne dokumentacije, projekti će biti prijavljeni na dostupne izvore financiranja".

Lani je Grad Zadar na isti natječaj Grad Zadar predložio Fonda za razvoj turizma uređenja plaže u Diklu za 500 tisuća kuna, dok se za plažu sv. Bartul u Kožinu tražilo 900 tisuća kuna. Međutim, gradske vlasti su  u dogovoru s Ministartvom turizma dale prednost uređenju TIC-a, koji je preko tog Fonda dobio po drugi ili treći put po 1.5 milijun kuna.
Gradske vlasti u Zadru nemaju pravedan odnos prema plažama, jer drže kako su Kolovare jedina gradska plaža nad kojom koncesiju imaju gradsko poduzeće Obala i lučice.
U javnosti je ovog ljeta bilo žalbi i prigovora građana na komunalno održavanje plaža Jadran i Vitrenjak. Nekad je održavanje zadarskih plaža bila dio komunalnog poduzeća Nasadi i kupališta, ali ta je djelatnost ukinuta nečijom mudrom odlukom, pa su plaže u Zadru - ničije. Osim ako u gradskoj upravi nisu odlučili o trošku proračuna Grada Zadra napraviti revolucionarni iskorak.