Udruga „Majka Terezija" iz Gračaca , koja se bavi problemima starih i nemoćnih, te socijalno isključenih građana, u 2017. i 2018. godini provodi projekt „Socijalno uključivanje starijih osoba" za poboljšanje i unapređenje kvalitete života i aktivnog sudjelovanja starijih osoba u životu zajednice. Financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

- Ovaj projekt će nam osigurati kontinuitet u pružanju i povećanju broja i vrsta dnevnih aktivnosti starijh osoba. Time želimo promovirati izvaninstitucionalne modele skrbi o starijim osobama uključivanjem svih relevantinih institucija i građana, te pomoći socijalno isključenim osobama kako bi što duže ostali u svojim domovima i lokalnim zajednicama i potaknuti aktivno sudjelovanje starijih u životu zajednice, ističu iz udruge.

Kroz ovaj projekt omogućit će se starijim osobama u Gračacu edukativne radionice i predavanja na temu zdravlja i zdrave ishrane, na temu zdravih stilova života, na temu ljekovitih biljaka i korištenja čajeva u fitoterapiji, zatim organiziranu tjelovježbu i šetnje prilagođene starijim osobama te kreativne aktivnosti izrade ručnih radova tradicijskim vještinama. Uz stečeno znanje će moći lakše regulirati tlak i šećer, a naučenim novim vježbama i organiziranim šetnjama u prirodi stare osobe će relaksirati tijelo i ublažiti tegobe, ublažiti tjeskobna stanja i smanjiti usamljenost te se kroz takve aktivnosti povezati kako bi se u budućnosti više družili.