Reporter NoveTV Andrija Jarak nakon jedne od od najgorih požarnih sezona u povijesti razgovarao je sa zapovjednikom JVP Zadar Željkom Šošom. Povod je bila odlula države da nakon nadljudske borbe vatrogasaca s vatrenom stihijom država uplati 7,6 milijuna kuna Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, a Jarak je Šošu upitao tko odlučuje o kriterijima tko će dobiti novac i koja će biti namjena tog novca?

- Još kriteriji nisu gotovi, odlučit će unutar Hrvatske vatrogasne zajednice županijski zapovjednici. Kriteriji nisu definirani međutim, moj prijedlog će biti da to ide za nabavku opreme, posebno zaštitne opreme vatrogasaca koja je uništena tijekom požara. A isto tako bit će to velika pomoć siromašnim općinama čiji su vatrogasci gasili po čitavoj županiji i po čitavoj Hrvatskoj.

I upravo tim siromašnim općinama je najveći problem jer su neke od njih izgubile cisternu, neke skupocjena vatrogasna crijeva... Hoće li ovo biti dovoljno novca, hoće li se uspjeti nadoknaditi ta šteta?

- Novca nikad dovoljno, ali to će biti jedan poticaj. Ja se u ime svih vatrogasaca zahvaljujem Vladi RH, na čelu s premijerom Plenkovićem, koji su nagradili vatrogasce za njihov rad. Sigurno će im pomoći ovih 7,6 milijuna kuna.

Neke susjedne zemlje, koje su isto imale ovako velike požare, su nagradile vatrogasce dodatno s financijskim sredstvima. Postoji li mogućnost da i naši vatrogasci dobiju tako nešto? Jeste li razgovarali o tome?

- Premijeru je to bila želja, međutim mi u vatrogasnoj zajednici smo se složili da je previše ljudi bilo na terenu da bi se svi mogli nagraditi jednokratno, a da će im najveća nagrada biti ako dobiju zaštitnu opremu koja će sigurno pomoći pri njihovoj sigurnosti u radu.

Jeste li radili analizu ovogodišnje katastrofalne požarne sezone koja je najgora otkad je slobodne Hrvatske?

- Pa i duže. Ja sam više od 40 godina profesionalni vatrogasac i ova je daleko najgora. Nismo još radili, malo smo između sebe analizirali, ali sezona još traje. Jučer su prve kiše pale na prostoru Zadarske županije tako da nismo imali vremena. Ali ćemo sigurno u skoro vrijeme napraviti analizu i povući neke pouke iz toga.

Znači, dogodine ne očekujemo ovakvu katastrofu?

- Pa, teško je vjerovati. Nismo mi jedini čimbenik u svemu tome, ali nadam se da će se sigurno popraviti stanje kako u vatrogastvu, tako i u svim drugim segmentima koji su vzani uz vatrogastvo.