Prvi dan nastave i početak školske godine za jednu djevojčicu u Zadarskoj županiji znači i početak priprema za nove preglede i operacijske zahvate. Osmogodišnja Ena Škoda priprema se za operaciju u Austriji koja bi joj trebala promijeniti život i omogućiti da s ostalom djecom uživa u bezbrižnom djetinjstvu. Uoči nastavne godine s Enine Facebook stranice stigla je čestitka svim učenicima.

- 19. rujna idemo na kontrolni pregled, gdje ćemo dogovoriti točan termin operacijskog zahvata i saznati više o daljnjem tijeku Eninog liječenja. Ena vam svima od srca želi početak nove školske godine, poručili su Enini prijatelji.

Ena Škoda iz Povljane na otoku Pagu rođena je s genetskom bolesti neurofibromatoza tip I -NF 1. Jedan od simptoma te bolesti je pseudoartroza lijeve potkoljenice - čim je prohodala noga joj je pukla i od tada je više puta bezuspješno operirana. Liječnici u Hrvatskoj preporučili su amputaciju, no roditelji su u Beču pronašli ortopeda koji pruža nadu u ozdravljenje. U vodećoj austrijskoj ortopedskoj bolnici "Orthopaedisches Spital Speising" izvršene su dvije operacije, a kako rezultati na posljednjoj kontroli u ožujku nisu bili zadovoljavajući, liječnik je za jesen zakazao novu operaciju.

Poželimo Eni da ovog puta uspije i da sljedeću godinu bezbrižno dočeka u školskim klupama!