Zadar je jedini grad u Dalmaciji koji dopušta ulazak kamiona i ostalih dostavnih vozila u kamenu povijesnu jezgru, koja je proglašena Pješačkom zonom.
I koliko god se građani žalili, bunili, apelirali, slikali, prijavljivali nadležnim službama, gradske vlasti nisu se hvatale u koštac s tim problemom. Postoji vrijeme opskrbe, a to što vozila ulaze u svako doba dana i što su pješaci ugroženi, turisti začuđeni, za gradsku vlast nije bilo rješivo.
Sve do jučer, kada će sutra prostor među zidinama dobiti status buffer zone, koja također ulazi pod zaštitu UNESCO-a zajedno s bedemima.

I zato je na Gradskom vijeću upit  postavlja HDZ-ova vijećnica Iva Dunatov o "učestalom problemu dostavnih vozila na Poluotoku izvan vremena predviđenog za to, a gradonačelnik Branko Dukić odgovara  "kako se radi na pronalasku rješenja". 

- Dali smo naputke, pokušavamo naći način kako spriječiti nedozvoljeni ulaz. Pokušat ćemo napraviti dostavna sredstva, odnosno vozila, koja su možda primjerenija našem gradu. U tom smjeru se radi, radi se jedan projekt pa ćemo vidjeti dokle će nas odvesti. Nadam se da će se do sljedeće sezone ovaj problem riješiti, poručio je Dukić. 

Pojašnjenje najave gradonačelnika Zadra o "primjerenijim vozilima" tražili smo u gradskoj upravi.

- U tijeku je analitički pregled situacije na terenu. Razmjenjujemo iskustva sa nama prostorno sličnim sredinama (u zemlji i šire), te analizirano mogućnost implementiranja već postojećih rješenja istih. Više upravnih odjela participira, svaki sa svoje pozicije, u kreiranju konačnog prijedloga rješenja, pisani je  odgovor iz Odjela za komunalne djelatnosti.