U Malom Ižu danas je održana svečanost u povodu 75. obljetnice Maloiškog ustanka. Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra u uvali Knež priredila je prigodni skup u suradnji s MO Mali Iž i MO Mali Iž - Porovac, izvijestio je Radio Zadar.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić na skupu je istaknuo kako su ti odvažni boduli, ribar,i težaci goloruki pokrenuli ustanak za oslobođenje kraja i zemlje od okupatora:

- Ovo malo i pitomo otočno mjesto podnijelo je ogromnu žrtvu. Prisjećamo se tih događaja časnih Ižana koji su branili svoju opstojnost i slobodu, ali i žalimo što su se ti ideali slobode, antifašizma, demokracije i višestranačja ostvarili tek 90-ih godina kad je na čelu s doktorom Franjom Tuđmanom stvorena suvremena i demokratska Hrvatska - kazao je gradonačelnik Dukić.

Stanovništvo Malog Iža, na otoku Ižu, obilježava ove godine 75. obljetnicu povijesnog događaja za kojeg je u povijesti prihvaćen naziv Maloiški Ustanak 26. srpnja 1942.godine.

Od 1287 stanovnika Malog Iža, u NOB-u sudjelovalo je njih 415, a od toga je 146 žena. Poginulih i žrtava fašističkog terora ukupno je 204 od čega su 172 poginula u borbi, 30 su žrtve fašističkog terora - navodi Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra. Još ih je 483 prošlo torture konc logora i zatvora.

Današnji skup se održavao pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Njezin izaslanik dožupan Šime Mršić je poručio kako su otočani iako miroljubivi, tada pokazali svoju čvrstu stranu: Njihov otpor talijanskim karabinjerima dio je borbe hrvatskog naroda za svoju opstojnost i bolji život.

Više na linku.