ZADAR- Sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu na kojoj se trebaju donijeti nova pravila za ponašanje vijećnika, počela je sa stankom koju su pri utvrđivanju dnevnog reda tražili iz Kluba SDP-a.

- Gradonačelnik se prezentirao kao veliki demokrat i čovjek, a prvo što je napravio je ukinuo demokratska prava vijećnika. Pokazivanje sile od strane vladajućih i ušutkivanje vijećnika koji se trude, umjesto da se pozabave onim koji jednom nisu izašli za govornicu, već služe samo kao glasačka mašinerija, ustvrdila je SDP-ova vijećnica Irena Dragić. Ona je u ime Kluba tražila stanku koju predsjednik GV Zvonimir Vrančić nije htio odobriti. Odobrio ju je tek kada Dragić nije htjela odstupiti s vijećnice.

Upravo izmjena Poslovnika, kako su to predložile pravne službe u ime vladajuće većine, predviđa upotrebu zaštitarske službe u slučaju neposluha vijećnika, kakav je iskazala SDP-ova Irena Dragić. Skidanje prve točke kojom je predložen izmijenjeni Poslovnik zatražili su i vijećnici AM i MOST-a kojima je bila sporna i 8. točka. Ona je na zahtjev Vlade po žurnom postupku uvrštena na dnevni red, a predstavlja donošenje rješenja o imenovanju stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru Grada Zadra. 

SDP-ov vijećnik Antun Novoselović nakon stanke poručio je kako će oporba, ako se skrati aktualni sat, pronaći načina da svoje primjedbe iskaže pa makar radikalnim mjerama. Stoga je pozvao vijećnike da "sjednu zajedno i dogovore se".

- Živko Kolega nije dobro vodio Gradsko vijeće. Vjerujem da ćete vi bolje s obzirom na vaše iskustvo te smatram da ne želite da se radikalizira vijeće, tako se SDP-ov vijećnik obratio Vrančiću, predsjedniku GV.

Međutim, s 10 glasova, oporba nije uspjela izmijeniti dnevni red današnje sjednice Gradskog vijeća.