Na 60. obljetnicu osnutka Pomorske škole proslavljena je 50. obljetnica maturanata koji su svoj zanat ispekli 1967. godine.

Organizator okupljanja generacije Josip Tolić nakon silnih godina uspio je jučer od 48 živućih maturanata 4. nautičkog i 4. brodo-strojarskog razreda 31 "vratiti u školske klupe".

Riječ je, kako sami kažu, o generaciji koja je proglašena najgorom do tada (1967. godine), a istovremeno je imala najboljeg učenika (Marinko Šimac iz Lukorana) s ocjenom 5.00 iz svih predmeta tijekom sve četiri godine školovanja.

To je jedina generacija kojoj je uskraćena maturalna zabava, pa su već skrojena odijela i kravate ostale u ormarima. Propale su i neke tek začete ljubavi i upoznavanja, pa je to moralo biti odgođeno za neka bolja zavodnička vremena. Razočarane su time bile ponešto i maturantice Medicinske škole s kojima su se budući pomorci povremeno znali družiti.

Pripravnički staž je tada za kadete i asistente trajao pune 2 godine, ali nije bio nikakav problem ukrcati se na neku od domaćih pomorskih kompanija i odraditi ga do kraja. Pojedinci su znali provesti i po 16 mjeseci na jednom brodu, daleko od domovine ili uplovljavanja u Jadran.

Zadarsko poduzeće „Jugotanker" znalo je primiti na praksu po 6 kadeta i 6 asistenata na jedan brod, omogućivši im time polaganje ispita za časnička zvanja u Lučkoj kapetaniji.

Čitava generacija se kasnije zapravo pokazala veoma stručnom i cijenjenom u pomorstvu, većina ih je završila kao zapovjednici odnosno upravitelji stroja na brodovima, ili službujući pri lučkim kapetanijama ili agencijama.

I zaključno, unatoč svemu ovu generaciju možemo ipak slobodno kategorizirati barem s 4 puta NAJ. Prvo: premda nezasluženo, ponijela je titulu NAJGORE u 7 - godišnjoj povijesti škole. No tada su vladali drugačiji kriteriji i odnosi na relaciji učenik - profesor - škola, pa će ih ova stigma zacijelo pratiti stalno. Za drugo naj pobrinuo se Marinko Šimac NAJBOLJI učenik škole svih vremena, svojim trudom i zalaganjem kroz sve četiri godine te ocjenama odličan iz svih predmeta. Nadalje treće naj pripada NAJHRABRIJEM Mladenu Vučetiću, zapovjedniku tada najvećeg tankera u domaćoj floti "Ante Banina", što je vrednovano (1981.) prestižnom "Plavom vrpcom Vjesnika" za pothvat na moru. I na koncu četvrto, svi zajedno bili smo NAJVEĆI prepisivači! Ali tako da se u nedostatku udžbenika, od prethodnih generacija posuđivalo te potom prepisivalo skripte iz glavnog predmeta - Nautike. Nije to bio lagan posao, već su te skripte pisane stotinama sati. Mukotrpnim prepisivanjem se usput ipak mnogo toga i naučilo, pa ne čudi stoga što su kadrovi iz Zadra - kad je u pitanju struka tj. navigacija, bili među najboljima u državi.

Prisjetili su se maturanti i svojih preminulih prijatelja iz razreda koji su bili s njima u mislima i sjećanjima. To su:


MILAN ĆOSIĆ

NIKŠA FINKA

MARKO KOVAČEVIĆ

BLAŽ ŽIVKOVIĆ

JOSIP BAŠIĆ

IVAN ČRNILA

MIRKO KALEB

ANTE KUVAČ

MILIVOJ MARINKOVIĆ

MLADEN MIČIĆ

JURE PERKOVIĆ

LJUBOMIR RAKIĆ

IVO ŠARIĆ

4 N i 4 BS razred - školska godina 1966/67.