U deset pitanja i kratkih odgovora, upoznajte Božidara Longina, HDZ-ovoga kandidat za župana Zadarske županije koji nakon dva mandata zamjenika župana koje je odradio u različitim vremenskim razdobljima, iduće nedjelje želi preuzeti vođenje županije.

Zašto ste se odlučili kandidirati za župana?

Zbog iskustva, zrelosti, poznavanja sustava.. vidio sam izazove, prihvatio sam izazov na nagovor stranačkih kolega.

Koji vam je najveći izazov za vrijeme mandata kojeg očekujete?

Poboljšati životni standard u svim dijelovima županije. Očekujem gospodarski zamah, Županija mora preuzeti ulogu vodilje. Očekujem dovršetak infrastrukturnih projekata, prije svega riješenu pitku vodu i odvodnju, dovršetak kapitalnih projekata koji će osigurati da Županija u budućnosti ima mjesto na gospodarskoj karti Hrvatske.

Što smatrate svojim najjačim adutom u utrci za župana Zadarske županije?

Iskustvo, poznavanje problema, energija koju posjedujem i želja da napravim pomak i iskorak, želja da potaknem daljnji razvoj Zadarske županije.

Često se misli da županije nisu važne, pa čak se spominjalo i ukidanje, zašto su županije važne?

S obzirom na broj općina i gradova, mora postojati jedna stepenica između, jedan koordinator između lokalne i nacionalne vlasti, to postoji svugdje u svijetu pa i kod nas i županije su itekako važne i potrebne.
Mnogi političari u kampanjama obećavaju sve i svašta, po čemu se vi razlikujete od takvih?
Prije izborne utrke okupio sam tim od desetak mladih ljudi, pripremili smo program, uskladili ga sa strategijom Europa 2020, a svaku stavku koju navodimo provjerili smo u sadašnjem i budućem proračunu. Nema nerealnih priča.

Je li vas umorila kampanja?

Sama kampanja nije, kampanji je prethodio rad, prvenstveno priprema programa, kako bismo u kampanji bili spremni odgovoriti na probleme i izazove i to tako da su planovi koje predstavljamo biračima ozbiljno utemeljeni u našem programu.

Što je najvažnije što ste čuli od ljudi obilazeći Županiju?


Ovisi u kojem dijelu; socijalna skrb, infrastruktura...velika je županija, samo jedna općina npr. Općina Gračac veća je od nekoliko hrvatskih županija, ne može se generalizirati. Škole, vrtići, pitka voda, to su u današnje vrijeme nezaobilazni temelji življenja, osnovne uvjete moraju imati svi, bez iznimke.

Što su vam vaši bližnji rekli kad ste krenuli u kampanju?

Podržali su me, iako su svjesni da su to odricanja, odgovornost i obveze više nego do sada. Biti izložen javnosti nije uvijek jednostavno. Naravno da nije ugodno gotovo u potpunosti se odreći privatnosti i relativno mirnijeg obiteljskog života i dati čitavog sebe u jednu zahtjevnu i odgovornu ulogu kao što je biti župan Zadarske županije. Svjestan sam da je izazov velik, ali prihvatio sam ga i bit ću dosljedan uz podršku moje obitelji i bližnjih koja mi je dakako vrlo značajna. Vjera u činjenicu da mogu nešto promijeniti najbolji mi je motiv koji će me pratiti svakog radnog dana u mandatu župana.

Mnogi su zasićeni izborima i političkim previranjima u posljednje vrijeme, možda ne planiraju izaći na izbore. Što im imate za reći?


Izbori su obveza, i svi koji žele napredak moraju reći svoje na izborima i time utjecati na činjenicu tko će ih voditi u bolje sutra. Time sebi i bližnjima mogu osigurati bolju budućnost, dakle upravo zaokružujući ono u što vjeruju. Nemojte propustiti dati svoj doprinos u odluci tko će vas voditi, to je moja poruka.

Kažu da vlast kvari ljude, što vi kažete?


Ne vjerujem u to, govorim u svoje ime. Ne bih dužnost župana nazvao vlašću već služenjem općem dobru, preuzimanjem odgovornosti da svi živimo bolje u Zadarskoj županiji, dat ću sve od sebe da na poziciji župana ostvarim što bolji učinak za dobro svih nas i naše djece.