ZADAR - Prilikom otvaranja Malog Arsenala pitali smo Igora Miletić, pročelnika Konzervatorskog odjęła, zbog čega još nisu dali konzervatorske uvjete za Trg tri bunara na kojem se praktički nalazi i Mali Arsenal. Projektiranje je povjereno arhitektima Ivi Letilović i Igoru Pedišiću još u kolovozu 2015. godine, za 240 tisuća kuna.
Nadležni u gradskoj upravi, prilikom predstavljanja EU projekta Providurove palače, naveli su kako se čekaju konzervatorske uvjete kao bi se moglo nastaviti s projektiranjem Trga tri bunara.

Pročelnik Miletić nam je, međutim, rekao kako konzervatori čekaju prometno rješenje za taj dio Poluotoka. Povijesni Trg tri bunara bio je veći nego li današnji prostor koji je pretvoren u parkiralište. Pitanje je što mi želimo - samo uređenje tog prostora Ili projektiranje Trga tri bunara, kazao je pročelnik Konzervatorskog odjęła koji i dalje čeka smjernice i vizije Grada Zadra.

Slična je situacija i s dugogodišnjim najavama objave arhitektonskog natječaja za Rivu i Jazine - priobalni pojas najvrjednijeg dijela povijesne jegre. Natječaj nikako da se objavi jer se čekaju konzervatori sa svojim uvjetima.

- To je mega projekt. Mi pokušavamo stvari rješavati točkasto, jer je presložena zadatosti prostora. Riva je riva. Tu su nekad bile zgrade, pitanje je vlasništva, a mi nemamo podatke o tim imovinsko pravnim odnosima. Imamo tri pojasa: morski, zeleni i šetnicu. Tu može biti komunalne šminke, ali gradnja je veliki upitnik. Što se tiče operativne obale, tu već imamo toliko potencijala kojeg treba aktivirati kao bivše hotele Roma i Bristol (nazivi povijesnih hotela koji su danas poznati kao bivši hotel Zagreb i Beograd, op.a). Kada se govori o turizmu, gdje smo mi u Zadru, a imamo  te dvije građevine koje čekaju.
Mi smo za te pojedinačne zahvate izdali uvjete. Projekt se razvijao i stao je iż nama nepoznatih pozicija poput javne površine, što je imovinsko -pravna složenost. Taj predmet Rive i Jazina koji smo mi zaprimili traži studioznost. Može se napraviti podloga koja će prelomiti sve te povijesne mogućnosti, a to može napraviti i ovlašteni projektant.
Jedan "bianco" upit, kakv su dobili konzervatori, podrazumijeva jednu kreaciju. To su slojevi. Zašto su stale Ravnice? Pitanje je i kapaciteta. Može se nasložiti tog puno,  a Grad se za zastoj često poziva na konzervatore, pojasnio je šef konzervatorske službe u Zadru.

Da ne ispadne kako su oni glavni kočničari gradskih projekata u povijesnoj jezgri, pročelnik Miletić prebrojao je više od 20-tak projekata obnove kulturne baštine na kojima rade ili su ih odradili proteklih godina.

Mi smo na Polutoku riješili više od 20 ogromnih stvari : komunalnih, strukturnih i građevinskih.
Kneževa palača, Muraj, Međunarodni centar za podvodne aktivnosti, Trg sv. Frane, Mali arsenal, Lančana vrata, rasvjeta u parkovima, Sokolska ulica uz Kazalište lutaka s koje je skinut beton, ukrasna rasvjeta na Foši, Citadela, Gradska tržnica, Providurova palača... I novi hotel koji se otvara na zapadnoj strani Poluotoka, također je rađen po uvjetima konzervatora.

Kako zaštiti kamenom popločane ulice na Poluotoku?

Vidimo mi tu problematiku. To je čista sanacija, komunalni posao. Na žalost lavdarskog kamena nema. Nismo sretni što se mijenja vrsta materijala. Čudno je što već 30 godina u Gradu nema mjesta gdje se kamen skladišti.

Zbog čega na obnovljenom Trgu Petra Zoranića nema tzv "city lighta" na kojem bi se vidjelo što je tamo otkriveno i pokriveno staklom?

Više puta smo dali upute da se oni na dvije pozicije vrate nazad. Ne vidimo razlog da uz 20-tak postojećih vitrina dodaju i ta dva "city lighta". Mi smo odredili mjesto, prije četiri godine, čim se trg otvorio. Htjeli bi nekad čuti  i pohvale na naš račun, a na samo kritike iako je i ona poticajna.

Što je s pobjedničkim radom Gradske tržnice na koji su konzervatori imali primjedbe?

Nakon provedenog arhitektonskog natječaj našli smo se u Grad Zadru. Na anketni dio tog autorskog rada stavljeno je "ad acta". Dali smo smjernice za izradu glavnog projekta. Hoće li to zadovoljiti samog korisnika Tržnicu, ja ne znam. Jesu li se oni  uopće očitovali o predloženom rješenju? Mi vjerujemo da će se kvalitetno realizirati taj proces uređenje Gradske tržnice.

Kakva je uloga konzervatora na ljetnu okupaciju javne površine?

Na svaki realni upit mi se očitujemo. Znamo da je ovo grad turizma s opterećenim javnim površinama, ali neki režim se može promijeniti. Gradskoj upravi smo dali plan korištenja javne površine prije nekoliko godina. Ali naš prijedlog prema kojem bi se na nekim prostorima trebalo uzeti od najma, a na drugima moglo dodati, nije uvažen.