ZADAR - U ovoj godini najveći dio ravnatelja zadarskih srednjih škola imat će reizbor. Većini njih mandat završava početkom srpnja pa je započela natječajna procedura za nove mandate na pet godina.

Poznato je kako je Aktiv ravnatelja zadarskih srednjih škola najbolji u Hrvatskoj. - Radi se o odgovornim, zrelim i sposobnim ljudima koji već dugo vode škole i kvalitetno rade svoj posao, kazao je trenutni predsjednik Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora kojem je povjeren još jedan mandat. - Učenici su najvažniji, njihov odgoj i obrazovanje, a manje je važno je li netko od nas u politici, jer se radi o odgovornom i važnom poslu, dodaje Šimičević. Politički imenovani članovi Školskog odbora teško mogu kadrovirati u složenom postupku izbora ravnatelja. Nakon tajnog glasovanja Nastavničkog i Radničkog vijeća, te Vijeća roditelja čiji predstavnici u Školskom odboru moraju jednako glasati, izbor amenuje resorni ministar. Pa je tako Šimičević od 57 zaposlenika dobio glas svih njih, na koje, bez obzira što je on HDZ-ov gradski vijećnik, politika ne može utjecati.
HDZ-ova gradska vijećnica bila je i Marjana Bakmaz, kojoj je nedavno također potvrđen novi mandat na čelu Škole primijenjene umjetnosti.

Pri kraju je proces natječaja za ravnatelja Pomorske škole, Svetka Perkovića koji ima najduži ravnateljski staž nakon što je 1994. godine prvi put izabran. On je, kao i Šimičević bio jedini kandidat za ravnateljsko mjesto, koje je ugovoreno na određeno vrijeme. Kada se ne bi natjecali, mi bi ostali bez posla u školi, jer su naša radna mjesta odavno popunjena, pojašnjava Perković. Njegov kolega Tomislav Grbin, kojem je prvi mandat pri kraju, ima ugovor za mjesto ravnatelja na posudbu. U slučaju  kada ne bi dobio novi mandat vođenja Prirodoslovno grafičke škole, on se vraća na prijašnji nastavnički posao.

Jedna od novina u ovoj godini, na koju su se ravnatelji pobunili, jeste određivanje visine plaće u odnosu na broj učenika u školi. Zbog toga je ravnatelju Pomorske škole smanjena plaća za 800 kuna, a radi se o specifičnosti posla koji često zahtjeva radni dan od 12 sati. Ravnatelja Perkovića jučer poslijepodne smo zatekli u pripremi za izradu detaljnog plana prakse učenika na brodu Kraljica mora. U izradi tog plana, on među ostalim mora predvidjeti kakvo će biti vrijeme, osigurati smještaj, sadržaje u slobodno vrijeme kao i radne zadatke učenika.

- Najvažnije je imati homogen radni kolektiv, brinuti se o sudbini svakog nastavnika, te imati zadovoljne učenike i roditelje, formula je uspjeha najdugovječnijeg zadarskog ravnatelja pred kojim su novi izazovi. Perković je jedno vrijeme bio i  predsjednik Aktiva ravnatelja koji, prema njegovim riječima, jako dobro funkcionira jer su svi dobro povezani te međusobno razmijenjuju iskustva i inovacije. Mjesto ravnatelja, osim sposobnosti znači neizmjernu odgovornost onih koji su ga prihvatili.