ZADAR - Pročelnik odjela za EU fondove Grada Zadra danas će u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisati ugovor u ime Grada Zadra za dobivanje 4 milijuna kuna bespovratnog novca za izradu Masterplana održive mobilnosti zadarske regije.

Isti ugovor potpisan je prije dvije godine, kada je tadašnji ministar Siniša Hajdaš Dončić došao u Zadar te s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom potpisao ugovor kojim se preko tog ministarstva proslijeđuje 2.879.800 kuna za Masterplan.
Međutim, Grad Zadar je morao obustaviti taj, nikad započet posao jer se nije mogao izabrati izrađivač studije. Na javnu nabavu koja je prvi put imala za kriterij izbor ekonomski najpovoljnije ponude, javile su se dvije tvrtke koje su se smjenjivale sa žalbama na odluke Državne komisije za javnu nabavu. Potrošilo se jako puno vremena, a do izbora nije došlo jer su se žalbe potencijalnih kandidata dovele natječaj do apsurda.

Do izbora izrađivača nikada nije došlo, pa se taj posao ponovno ugovara s resornim ministarstvom za malo veći obim i obuhvat Masterplana. Hoće li Grad Zadar imati više sreće s "darovima" koje im nosi HDZ-ov ministar Butković nego li SDP-ov Hajdaš Dončić, pokazat će nova javna nabava.

- Masterplan trebamo izraditi. To je dokument prometne strategije za idućih 15-tak godina a bez kojeg se ne mogu kandidirati projekti za prometnu infrastrukturu prema EU fondovima, pojasnio je pročelnik Erlić.
Iz Ministarstva je medijima upućen poziv za današnje potpisivanje tri ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, kroz koje će se Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te Gradu Zadru dodijeliti ukupno 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izradu prometnih Masterplanova funkcionalnih regija Sjeverni Jadran, Srednja Dalmacija i Sjeverna Dalmacija.
Ukupna vrijednost ugovora iznosi 22,7 milijuna kuna, a korisnici sredstava su Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zadar. Ispred Primorsko-goranske županije Ugovor će potpisati zamjenica župana Marina Medarić, ispred Splitsko-dalmatinske županije zamjenik župana Luka Brčić, a ispred Grada Zadra pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić.
Potpisivanju ugovora uz ministra Olega Butkovića prisustvovat će i državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić i pomoćnik ministra u Upravi za fondove EU Josip Bilaver.