Povodom Međunarodnog dana žena - Novi sindikat, TEHNOS-strukovni sindikat radnika HEP-a i Građanska prosvjedna inicijativa iz Zadra pozivaju građanke i građane Zadra u srijedu, 8. ožujka 2017. na prosvjedno obilježavanje Dana žena - ulicama Zadra za radnice u trgovini
protiv novog ropstva s početkom okupljanja u 10,30 sati ispred trgovine Spar, Relji - Mala tržnica - City centar Zadar.

Slijedi od 11,00 prosvjed ulicama Zadra do zgrade Suda. Tamo će prosvjednici u tišni kako ne bi ometali rasprave, postaviti vagu uz natpis „pokvareno". Dolazak na Narodni trg je predviđen za 12 sati. Tamo će se upriličiti simbolična podjela sendviča, održati konferencija za novinare, ali  razgovor s građanima uz podjelu letaka.

- Aferom „dvije fete pršuta" poslodavci su poslali poruku koju država podržava. Potplaćene i neplaćene - radit ćete kada ja kažem, što ja kažem i koliko ja kažem!

Mi odgovaramo: „Ne bez borbe!"

8. ožujka 2017. TRAŽIMO:

 zabranu rada nedjeljom

 zabranu nedopuštenog videonadzora - koji služi za nadzor i ucjenu radnica

 rad na određeno - najviše do godine dana

 strože kazne za vođenje dvostrukih i trostrukih evidencija o radnom vremenu

 plaćen i ograničen prekovremeni rad


Svojim dolaskom osnažite zahtjeve protiv izrabljivanja radnica u trgovačkim lancima! - poručili su organizatori.

Građanska prosvjedna inicijativa koja je započela 11. veljače 2017. pozivom političke aktivistkinje Akcije mladih iz Zadra Marjane Botić da se u znak solidarnosti svi građani dobre volje okupe na zebri ispred zadarskog lanca Interspar i šetnjom uspore njihove radne procese, razvila se u nacionalni prosvjed koordinacije nastale građanske inicijative pridruživanjem sindikata trgovačkih djelatnica i djelatnika.

Trgovački djelatnici osobito djelatnice, prema najnovijim istraživanjima spadaju u najugroženija i najstresnija zanimanja, uz to trpe teror poslodavaca u najvećem broju trgovačkih lanaca koji su svjesni da se „stare" ili neposlušne radnice i radnike, u ovolikoj ogromnoj nezaposlenosti - uvijek može zamijeniti jeftinijom radnom snagom koja će pristati na još lošije radne uvjete.
Rijetki su trgovački lanci koji imaju ljudskiji i doličan pristup svojim radnicima, a vjerujemo da ti isti trpe zbog nelojane konkurencije većine, koja malim plaćama, predugim radnim vremenom, zlorabljenjem radnika poslije zatvaranja dućana da slažu robu a bez da se takav rad evidentira i plati, zatim rad vikendima, nedjeljom, blagdanima za koji možemo sumnjati da su radnici adekvatno plaćeni obzirom da se prosječna plaća trgovačkog sektora kreće oko nedopustivo niskih 3000,00 kuna neto.