Povjesničar sa zadarskog sveučilišta, prof. dr. Mladen Ančić jedan je od 12 članova Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je danas na prijedlog premijera Andreja Plenkovića osnovala Vlada. Predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić na čelu je tog kolokvijalno nazvanog Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.
Iako je redoviti prof. Ančić doktorirao i predaje srednji vijek, on je sudionik triju postupaka kao ekspert obrane na Haaškom sudu. Osporavanje i od strane kolega mu kako dr. Ančić nije povjesničar 20. stoljeća, što je područje s kojim će se komisija baviti,  opovrgava njegovo javno reagiranje na političke pojave iz prošlog stoljeća kako u Hrvatskoj tako i BIH, gdje je prof. Ančić stekao  bogato životno i znanstvno iskustvo. Taj vrsni intelektualac u zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru od 1993. godine.

Ostali članovi su: Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Ivica Lučić, viši znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Nataša Jovičić, bivša ravnateljica Javne ustanove Spomen područje Jasenovac, Ivo Goldstein, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Budislav Vukas, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

U Vijeću su i Mario Vinković, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Nevio Šetić, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, redovita profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Marta Dragičević Prtenjača, docentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Vanja-Ivan Savić, docent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Nenad Zakošek, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Tihomir Cipek, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Praksa isticanja simbola nedemokratskih režima nije ujednačena i regulirana, kao ni sudska praksa, povod su za osnivanje Vijeća, kojeg je Plenković predstvio javnosti:
"Vladi će prenijeti prijedlog za očuvanje sjećanja, znanstveno istraživanje, dokumentiranje, politiku imenovanja ulica i trgova, pmogućavanje pristupa javnosti podacima, distribuciju znanja te način obrazovanja djece i mladih u vezi s kršenjima ljudskih prava i temeljnih sloboda za vrijeme vlasti nedemokratskih režima.", kazao je premijer Plenković.